Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"De ringde ena dagen vid lunch och redan nästa dag fick jag en faktura med orderbekräftelse. Bara det var lurigt, så snabbt går det inte, säger Conny Kristoffersson, ordförande i Norra Älvsborg Bohusläns parkinsonförening.

Parkinsonssjuka fick bluffaktura

Parkinsonföreningen i Norra Älvsborg Bohuslän har fått en bluffaktura på 1990 kronor. Avsändaren är Länsdelen AB. – Ett rent jäkla bedrägeri, säger ordförande Conny Kristoffersson som gjort en polisanmälan.

Bluffen startade med att ordförande i Norra Älvsborg Bohusläns Parkinsonförening, Conny Kristoffersson, fick ett samtal från Länsdelen AB.

– De ringde ena dagen vid lunch och redan nästa dag fick jag en faktura med orderbekräftelse. Bara det var lurigt, så snabbt går det inte, säger Conny.

Han berättar att han vid samtalet var lite omtöcknad eftersom han då åt starka mediciner.

– Jag förstod inte riktigt vad det var frågan om, och det talade jag också om för personen, säger Conny Kristoffersson.

Bluffmakaren erbjöd marknadsföring på internet. I detta fall handlade det om att synas högt uppe på Googles förstasida, något som parkinsonföreningen är helt ointresserad av.

Föreningen vände sig till Förenade Bolag som är ett av Sveriges största enskilda nätverk av företag och föreningar som tillsammans hjälper de som blivit lurade.

De har bestridit fakturan och har nu fått bort fordran.

Bohuslän Norra Älvsborgs Parkinsonförening omfattar bland annat Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet.

Fakturabluffar är ett ständigt gissel över hela landet, men är i konstant förändring vilka de riktar sig till.

– Företag och föreningar har ingen lagstadgad ångerrätt som privatpersoner har. Vissa verksamheter utnyttjar det och alla slags företag och föreningar kan drabbas, säger Ludvig Isacsson, pressansvarig på Förenade Bolag"

I torsdags uppmärksammade även Nya Wermlandstidningen en liknande bluff. Länsdelen AB hade skickat en faktura till Parkinsonföreningen i Värmland på 1890 kronor utan att någon beställnings gjorts.