Pettersson näst bästa rookien genom tiderna

NHL-rookien Elias Pettersson fortsätter att imponera i Vancouver. Hans poängsvit är intakt efter målet i 4–1-segern över Tampa Bay.

ANNONS
|

Pettersson var SHL:s poängkung förra säsongen. Nu visar han samma näsa för mål i NHL.

Efter fyra omgångar har han gjort fyra mål och tre assist. Det gör honom till lagets näst bästa rookie genom tiderna. Bara Thomas Gradin var bättre för 40 år sedan med åtta poäng efter fyra matcher, skriver NHL på Twitter.

Tampa Bay hade en 1–0-ledning när Pettersson fick in kvitteringen. Derrick Pouliots skott studsade ut på Pettersson och studsade förbi Tampa Bay-målvakten Andrej Vasilevskij och in i mål.

- Pucken tog i magen och jag trodde att jag sen skulle kunna skjuta in returen. Men efter att den träffat mig försvann den för mig och i nästa ögonblick är det mål, säger Pettersson.

ANNONS

- Väldigt tursamt, men det köper jag. Varje mål är lika mycket värda, oavsett hur fula eller snygga de är.

Räddade 33 skott

Det var dock en annan svensk som stal rubrikerna – Vancouvers målvakt Anders Nilsson som räddade 33 skott i sin första match från start i höst och valdes till matchens bästa spelare.

- Jag kände mig säker. Det har gått bra de senaste veckorna så jag såg fram emot att få en match, säger Nilsson till NHL.

Han berättar för Vancouver Sun att han jobbat på en del förändringar i sitt spel.

- Det jobbet pågår fortfarande, säger han.

Nilsson passade också på att hylla en annan svensk lagkompis – Alexander Edler – som blockerade åtta skott.

ANNONS

- Han är som en andra målvakt, säger Nilsson till Vancouver Sun.

Dahlins första poäng

Den svenske draftettan, Buffalos Rasmus Dahlin, har fått sin första poäng i NHL. Dahlins målgivande passning gick till backkollegan Nathan Beaulieu som gjorde målet i slutet av andra perioden.

Matchen dominerades i övrigt av Colorado, som vann med 6–1.

"Första NHL-poängen – många fler kommer!", twittrar Buffalo Sabres efter Dahlins passning.

Laget blev sämst i NHL förra säsongen och sätter stor tillit till Dahlin för att lyckas bättre i år. Men efter två segrar i rad kom torsdagens förlustmatch.

- Vi är fortfarande ett lag som lär sig hur man vinner. Det var en bra och värdefull lektion vi fick i kväll, säger Buffalos tränare Phil Housley efter matchen, twittrar laget.

Phil Kessel gjorde hattrick när hans Pittsburgh vann över Vegas med 4–2. Ett av målen kom efter en assist från Carl Hagelin. Även Vegas William Karlsson noterades för en assist i matchen, hans fjärde hittills under säsongen.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal år sedan Thomas Gradin var NHL-rookie. Rätt är 40 år sedan.

TT
ANNONS