Piteå laddar för guldstrid med vanligt jobb

Hur laddar man bäst upp för en helt avgörande guldomgång i allsvenskan? Piteåspelarna har inget val – de måste varva träning med sina civila arbeten.

ANNONS
|

Piteåbacken Emelie Lövgren, 28, ber om ursäkt för sitt sena svar på förfrågan om en intervju. "Jag har varit upptagen med arbete hela dagen", skriver hon i ett sms.

- Jag har jobbat precis som vanligt, detsamma gäller för de övriga spelarna. Man har en annan vardag också som måste skötas för att få allting att gå ihop rent ekonomiskt, säger Emelie Lövgren.

"Får ta sig själv i kragen"

För trots att sensationslaget från Norrbotten ska ladda om från den missade guldchansen borta mot Rosengård i måndags till allsvenskans helt avgörande – och sista – omgång på lördag måste Piteåspelarna knalla till jobbet före eller efter träningen.

ANNONS

- Speciellt i tisdags eller onsdags kände man inte så mycket för det, men man får ta sig själv i kragen helt enkelt. Livet går vidare.

Några spelare jobbar i kundtjänsten på en bank. Andra i en livsmedelsaffär. En spelare är vaktmästare på en lokalfotbollsförening och ett gäng studerar. Sex, sju spelare jobbar inom projektet Lagkamrat, som föreningen driver tillsammans med sponsorer, vilket innebär att de är extraresurser inom äldreomsorgen i kommunen.

- Jag jobbar 50 procent inom Lagkamrat. För några år sedan var jag uppe på 75 procent och när jag blickar tillbaka har jag svårt att förstå hur jag hann med allting, säger Emelie Lövgren.

Guldfeber i staden

Visserligen kan ett civilt arbete göra att det är lättare att koppla bort den rådande guldstriden, men självklart hade Lövgren och hennes lagkamrater helst enbart fokuserat på fotbollen.

- Rosengård är väl ett av de få lagen som har rätt många heltidsanställda spelare. För oss andra är verkligheten annorlunda, säger 28-åringen, som gör sin tolfte säsong i Piteå.

ANNONS

Så värst lätt att undvika fotbollssnacket är det dock inte i Piteå just nu. Alla vill prata om guldstriden och det förväntas storpublik till lördagens möte med Växjö hemma på LF arena.

- Det råder ju fotbollsfeber här i staden, fortfarande, trots förlusten i måndags. Det är väldigt många som är extremt taggade till matchen på lördag, säger Emelie Lövgren och skrattar.

"Det lever fortfarande"

Piteå hade säkrat sitt första SM-guld i historien vid seger på Malmö IP, men Rosengård vann (1–0) och har nu greppet om Kronprinsessan Victorias pokal.

- Vi tänker inte alls på att det skulle ha varit vår enda och sista chans i måndags. Faktum är ju att det lever fortfarande. Både för oss och Rosengård, och även Göteborg.

Toppduon står båda på 45 poäng, men Rosengård har en överlägsen målskillnad. På 44 poäng skuggar Göteborg, som möter Rosengård hemma på Ullevi.

ANNONS

- Vi har gjort en enormt stark säsong. Sedan går det ju inte komma ifrån att man gärna vill vinna SM-guld, säger Emelie Lövgren.

TT

Fakta: Guldstriden

Rosengård, Piteå eller Göteborg – alla tre lag har på lördag chans att få fira SM-guldet i allsvenskans sista omgång. Så här går guldet till respektive lag:

Rosengård (45 poäng och plus 39 i målskillnad, möter Göteborg borta i sista omgången): Vid seger borta mot Göteborg är SM-guldet med mycket stor säkerhet Rosengårds. Piteå kan då hamna på samma poäng, men Rosengårds målskillnad är överlägsen.

Piteå (45 poäng och plus 13, möter Växjö hemma): Vid seger hemma mot Växjö samtidigt som Rosengård inte vinner borta mot Göteborg.

Göteborg: (44 poäng och plus 25, möter Rosengård hemma): Vid seger hemma mot Rosengård samtidigt som Piteå inte vinner hemma mot Växjö.

Ettan och tvåan i allsvenskan får även spela Champions League säsongen 2019–2020. Tvåan i allsvenskan tilldelas stora silvret och trean får lilla silvret. Det är redan klart att Kristianstad slutar fyra och får brons.

Fakta: Piteå IF

Piteå IF grundades 1918 och moderföreningen firar i år 100-årsjubileum. Damsektionen startades 1985 och 2017 blev verksamheten en egen förening, Piteå IF DFF.

Piteå vann dåvarande division 1 2008 och spelade i damallsvenskan för första gången 2009, men åkte ur samma år. Laget var tillbaka i landets högsta serie 2011 efter att säsongen innan vunnit dåvarande norrettan.

Under de fyra första säsongerna efter comebacken hade Piteå placeringsraden 10–8–7–9. Säsongen 2015 blev en milstolpe när laget slutade trea och tog hem sin första SM-medalj i form av lilla silvret.

Även säsongerna 2016 och 2017 tog Piteå medalj via två raka fjärdeplatser, vilket ger SM-brons. Säsongen 2018 är Piteå med i kampen om SM-guldet och allt avgörs i lördagens sista omgång. Norrbottenslaget möter Växjö hemma och tabellettan Rosengård spelar borta mot trean Göteborg.

Fakta: Emelie Lövgren

Född: 3 juli 1990.

Position: Back.

Moderklubb: Storfors AIK.

Elitklubbar: Piteå 2006–2019, Sunnanå 2010, Piteå 2011–.

Landskamper/mål, U19: 20/1. U17: 8/0.

Aktuell: Försvarare i allsvenska Piteå, som kan ta SM-guld i den sista omgången hemma mot Växjö på lördagen.

ANNONS