Swedbanks vd och koncernchef Birgitte Bonnesen och styrelseordföranden Lars Idermark.
Swedbanks vd och koncernchef Birgitte Bonnesen och styrelseordföranden Lars Idermark.

Polischef jobbade på Swedbank – banken friades

ANNONS
|

När Swedbank 2013 granskades av finanspolisen i Estland om att pengar kunde kopplas till den så kallade Magnitskijaffären fick man ett förhandsbesked från finanspolisen – banken hade inte gjort något fel. När beskedet kom hade finanspolisen fått en ny chef som värvats direkt från Swedbank, rapporterar SVT Nyheter.

Polischefen gick direkt som ansvarig chef för Swedbanks arbete mot penningtvätt i Estland till tjänsten som ansvarig för byrån för finansiell underrättelseverksamhet vid den estniska finanspolisen.

Enligt en intern utredning som Swedbank själva gjorde samma år om kopplingarna till Magnitskijaffären, som SVT tagit del av, var ett av polisens skäl till att man kom fram till att det inte förekom några fel att deras nya chef hade varit ansvarig för antipenningtvättsarbetet på Swedbank.

ANNONS

- Om frågan gäller huruvida jag på något sätt kunde påverka den information som kom från Swedbank åt det ena eller andra hållet, skulle jag snarare just vilja att man utredde den mer, säger polischefen till den estniska sajten Postimees.

TT
ANNONS