Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Polisen varnar för falska Iphone 6

Kinesiska kopior säljs i obrutna förpackningar. - Som köpare kan du vara skyldig till brott, säger Magnus Lindegren, bedrägeripolis i Göteborg.

Bedrägerierna på nätet blir fler och fler i takt med att vardagen blir digital både i vårt sätt att umgås och göra privata affärer. Polisen höjer igen ett varningens finger och uppmanar säljare och köpare att tänka förnuftigt.

- Vi har sett flera exempel på personer som anmält det här på sista tiden. Att de köpt en ny Iphone 6 i obruten förpackning och kommit hem med något helt annat, säger Magnus Lindegren, utredningsansvarig för bedrägeriutredningar i Göteborg.

Telefonen kan se perfekt ut vid första anblick, en kopia av den elegant vita välkända förpackningen. Men inuti döljer sig en kopia, med ett helt annat operativsystem. Originaltelefonen i fråga kan gå på Blocket för runt 7000 kronor. Pengar som är kastade rätt i papperskorgen om du inte är försiktig.

- Du kan beställa sådana. Det finns sidor på nätet där du kan få tag på dem. De kostar betydligt mindre men det går inte att se på utsidan, säger han.

Hur många fall man haft det gångna året är svårt att säga. Men bedrägeribrotten på nätet har ökat markant. I Region väst har det ökat med mer än ett par tusen anmälningar sedan 2011. Då det inte går att garantera varans äkthet på den obrutna förpackningen så måste du som köpare helt enkelt öppna den. Kolla produktnumret och stämma av det med polisen. Och se till att starta upp telefonen.

- Bryt upp förpackningen och öppna och starta upp. Du har skyldigheter när du köper en gammal vara, du kan göra dig skyldig till häleri om du inte tar din undersökningsplikt på tillräckligt stort allvar, säger han.

Det är också viktigt at anmäla då varan kan komma från organiserade bedrägeriligor. Om varan också på något sätt visar sig vara stulen så kan du som köpare vara skyldig till brott. Men många drar sig nog för att i onödan öppna en fint förpackad vara.

Sänker man inte värdet på en vara om man öppnar den i onödan?

- Om du bestämt dig för att köpa den så spelar det ingen roll om du öppnar för att säkerställa varan. Det är bara om säljaren är oseriös som det är ett problem och då kanske man får ett nej och då ska man avbryta affären, säger Magnus Lindegren.

Vad kan man mer tänka på om man vill undvika det här?

- Den gamla klyschan: Är affären för bra för att vara sann så tänk efter en gång till.