Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det är kö på många av böckerna på biblioteket. Inte minst på deckare.

Populärt med deckare

Alfons Åberg och deckarna, gärna med kvinnliga upphovsmän, ligger i topp när det gäller utlåningstatistiken i Vänersborg och Trollhättan. Och så Zlatan förståss.

I Vänersborg läser folket helst deckare. Längst upp på utlåningslistan är tio i topp-deckare.

– Fast det är lite vanskligt med statistik, det beror ju på hur många exemplar vi köper in. Alfons Åberg har vi exempelvis ett tjugotal exemplar, så det blir missvisande. Tittar man på antalet som står i kö för att låna är det ständig kö till deckarna och flest reservationer, påpekar bibliotekarien Gunilla Wijkmark.

Mest kö just nu är det till Mari Jungstedts "Den sista akten", som 35 väntar på att få låna hem. Åsa Larsson har 20 läsare som köar för hennes "Till offer åt Molok", som finns i sex exemplar.

– Svenska och kvinnliga författare är vad de flesta vill läsa. Mari Jungstedt var här på bokens dag, hennes böcker är alltid efterfrågade. Åsa Larsson är också väldigt populär. Bland männen är det för närvarande Jonas Moström som står i topp med åtta i kö. Jan Mårtensson har också alltid haft en stor publik.

Trots alla populära deckare slår biografin om Zlatan Ibrahimovic, "Jag är Zlatan" av David Lagercrantz, alla rekord.

– Vi köpte tre exemplar i januari, i början var det ett femtiotal i kö och det är fortfarande kö. Det är ingen bok som slår den i år, säger hon.

Deckare är i topp även i Trollhättan, sju av tio i topp är deckare. Mest populär är Camilla Läckberg. Bland barnböckerna är fem av tio Alfons Åberg.

– Alfons är alltid i topp, sedan kommer Astrid Lindgren, säger Lisbeth Staffansson vid Trollhättans bibliotek.

Populärast så här långt bland vuxenlitteratur är Camilla Läckbergs Änglamakerskan, som finns i tio exemplar och i samtliga medier.

– Den är aldrig inne, men nu är kön borta. Så här långt har vi 100 utlån på den.

Deckare även på andra plats, Mari Jungstedts Fjärde offret, men på tredje plats återfinns Leif GW Persson biografi Gustavs grabb och den är det fortfarande kö på.

Liza Marklund, Lars Kepler, Viveca Sten är andra omtyckta deckarförfattare. Trollhätteborna har också intresserat sig för Felicia Felts biografi. Populär är också Ann Rosman, Porto Francos väktare.