Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rut- och rotavdraget infördes i Sverige år 2007 respektive 2008. Med skatterabatten minskar man halva kostnaden för hushållsnära tjänster som städning, och renoveringsarbeten på den egna bostaden. Upp till 50 000 kronor per person och år kan betalas tillbaka.

Populärt med rut, rot minskar

164 miljoner – så mycket sparade personer i vårt område på att göra rut- och rotavdrag förra året. Rut är allra populärast, medan rot minskar.

Flyttstädning, altanbygge, läxhjälp ...
Hushållstjänster och renoveringsarbeten på den egna bostaden som privatpersoner kan få avdrag för är många. Sedan rut- och rotavdraget infördes för några år sedan är det allt fler som passar på att ta del av den förmånliga skatterabatten.

Rutavdraget, som innefattar hushållstjänsterna, är allra populärast och fortsätter att öka. Rotavdraget, rabatten på renoveringsarbetena på bostaden, minskar däremot. Det visar ny statistik från Skatteverket.
Enligt siffrorna betalades under 2013 närmare 16,6 miljarder kronor i skatterabatt för rut- och rotarbeten i Sverige totalt, fördelat på cirka 1,5 miljoner personer. Det är 260 miljoner kronor mindre än året före. Samtidigt ökade antalet personer som utnyttjade förmånen med närmare 48 000 personer i år, i jämförelse med 2012.

Vårt område följer utvecklingen i övriga landet i stort. Närmare 164 miljoner kronor sparade invånarna i Mellerud, Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet i år på rut- och rotavdraget. Motsvarande siffra för 2012 är 170 miljoner kronor. Antalet personer som utnyttjade skatterabatten steg i år till drygt 14 400 personer, vilket innebär en ökning med omkring 200 personer fler än 2012.

Statistiken talar sitt tydliga språk – det är ett tecken i tiden på att rut- och rotavdraget har börjat stadga sig hos svenska folket. Det menar Pia Blank Thörnroos, skattejurist vid Skatteverket.
– Det var många som trodde att rotavdraget var tidsbegränsat när det infördes, och passade på att göra reparationsarbeten så fort som möjligt. Därför har marknaden troligtvis blivit något mättad för nu, säger hon.

Att rutavdragen däremot ökar, är inte konstigt, menar Pia Blank Thörnroos.
– Det har blivit mer accepterat bland folk att köpa städtjänster idag, och att det är vita pengar det handlar om är givetvis en stor orsak. Samtidigt har det tagit några år för företagen att etablera sig.

En aktör på marknaden i vårt område är Robert Trei, ägare DTG Städ, som erbjuder diverse hushållsnära tjänster. Han märker tydligt av statistikens språk.
– Ja, vi har fått ett rejält uppsving, framför allt det senaste halvåret. Flyttstäd och hemstäd hos äldre personer är det som ökar mest, säger han.

Michael Brunberg, vd Brunbergs bygg i Vänersborg, känner å andra sidan hur efterfrågan bland privatpersoner har mattats av.
– Absolut, när rotavdraget kom kastade sig folk över det. Men nu känns det som att det har jämnats ut, folk gör de åtgärder de behöver göra.