Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kristina Björner förbereder sig inför helgens "Höstmys i Prässebo" i sin lilla livsstilsbutik.

Prässebo bjuder in till höstmys

Det lilla lugna samhället Prässebo förknippas sällan med någon större kommers. Men i helgen kan det bli skillnad, då fyra invånare gör gemensam sak och öppnar upp små butiker här och var.

Allting började med att fyra driftiga kvinnor i Prässebo, samtliga drivande i varsitt lokalt företag, kom överens om att slå sig samman för ett evenemang under hösten. Resultatet blev "Höstmys i Prässebo", som äger rum idag och imorgon.

– Vi tyckte att det vore mysigt att göra något på landsbygden. Här kan folk handla julklappar i en lugn och fin miljö, och samtidigt se något annat än stadskärnan, säger Kristina Björner, som driver livsstilsbutiken Kära Krusmynta.

Vid sidan om

I en liten bod på tomten har Kristina inrett en butik med lite av varje i. Här finns rättvisemärkt te, närproducerad honung, bivaxljus, ett par möbler, ekologisk choklad och mycket mer.

– Jag har ett annat jobb, det här är något jag gör vid sidan om. Att ha en egen butik har varit något av en dröm för mig, säger Kristina Björner, som öppnade Kära Krusmynta i våras.

Tillsammans med Jessica Randén, Katarina Berg och Helena Hasselqvist har Kristina ordnat en affisch som spridits på internet. Kvartetten har även tagit fram skyltar som tydligt visar var alla helgens aktiviteter äger rum.

Förutom Kristinas butik är det fotoutställning och fikaförsäljning i en loge, loppis i en maskinhall och klädutställning på Katarina Bergs veranda.

– Jag började göra kläder av gamla spetsdukar för några år sedan. Ibland tänker jag att det är synd att klippa i dukarna, men nuförtiden används ju ändå aldrig spetsdukar, säger Katarina Berg.

Får ta tid

Kläderna hon tillverkar blir automatiskt unika i utseende och storlek. Arbetet med att sy ihop spetsarna är tidskrävande, men Katarina tycker att kläderna få ta tid.

– Att göra kläderna blir som en motvikt till hur hela samhället ser ut. Spetsarna är ett nästan bortglömt hantverk, säger hon.

Jessica Randén, som driver Klintens loge i Prässebo, berättar att gruppen egentligen hade tänkt sig en helg tidigare under hösten. Men mitten av november kan vara en nog så bra tidpunkt, då den tidiga julhandeln kan fångas upp.

– Jag tror att det kan bli en årlig tradition. Kanske kan vi till och med anordna en dag på våren också, säger hon.