Ukrainas expresident Viktor Janukovytj blev en symbol för ohämmad korruption. Här ställs några av hans många överdådiga ägodelar ut på museum i huvudstaden Kiev. Arkivbild.
Ukrainas expresident Viktor Janukovytj blev en symbol för ohämmad korruption. Här ställs några av hans många överdådiga ägodelar ut på museum i huvudstaden Kiev. Arkivbild.

"Presidentmuta" gick till Swedbankkonto

En misstänkt mångmiljonmuta till Ukrainas ökänt korrupte och brutale expresident Viktor Janukovytj gick via ett konto i Swedbank, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. En brottsanklagad rysk oligark slussade i sin tur miljarder år efter år genom den svenska storbanken.

ANNONS
|

Det var Viktor Janukovytjs hårdföra, proryska och korrupta styre som ukrainare demonstrerade mot på Självständighetstorget i huvudstaden Kiev 2013–2014. Blodet flöt när regimens styrkor sköt ihjäl över hundra demonstranter. Flera poliser dödades också. Janukovytj flydde till Ryssland, som då invaderade Krim.

Efter presidentens flykt framgick hur ofattbart mycket han hade berikat sig. Janukovytjs övergivna palats rymde ett eget zoo, golfbana (med monogrammerade guldklubbor), en samling veteranbilar, privat bio, guld och åter guld, de exklusivaste årgångsviner, kristallkronor och mycket mer.

Enligt åklagare förskingrade Janukovytj och kretsen kring honom omkring 200 miljarder kronor från det ukrainska folket.

- I stället för att gå till utbildning, medicin och bättre vägar gick pengarna till att bygga palats där en matta kostade lika mycket som ett sjukhus, säger den ukrainska korruptionsexperten Daria Kalenjuk i onsdagens Uppdrag granskning.

ANNONS

Belopp via Swedbank

När pengar i stor skala ska tvättas går de ofta till lyxkonsumtion, och slussas i komplexa transaktioner genom det internationella banksystemet.

När tv-programmets granskning av misstänkt penningtvätt i Swedbank i Baltikum nu fortsätter ges en inblick i den ukrainska korruptionsutredningen mot landets expresident. Där finns bland annat en misstänkt muta till Janukovytj på motsvarande 34 miljoner kronor 2011. Uppdrag granskning kan visa att pengarna till presidenten går via ett konto hos Swedbank i Litauen som tillhör ett mystiskt bolag vid namn Vega Holdings Limited. Det framgår också att Ukraina för två år sedan bad banken om uppgifter om kontot.

Penningtvättslagen säger att banker ska ha god kännedom om sina kunder. Om de dessutom är makthavare, eller står makthavare nära, ska särskild försiktighet vidtas.

Tillåts pågå

En annan Swedbankkund med band till makten är oligarken Iskander Machmudov, som liksom andra ryska mångmiljardärer står president Vladimir Putin nära. Det är bolag med band till Machmudov som utgör en stor del av de 50 företag som via en rad konton misstänks tvätta cirka 40 miljarder kronor mellan Swedbank och Danske Bank, och som Uppdrag granskning lyfte fram i förra veckan när skandalen kring den svenska banken briserade. Bolagen ingår i företagssfären kring den ryska koljätten Carbo One, som bland annat säljer sibiriskt kol till ett värmeverk i Stockholm.

ANNONS

Machmudovbolagens transaktioner tilläts pågå åtminstone varje år 2007–2015. Frågan är varför, och vilken kontroll som gjorts. För här återfinns lättidentifierade brevlådeföretag i skatteparadis och i Storbritannien, som har målvakter som döljer den egentlige ägaren, och bolag som officiellt är vilande. En spansk polisutredning anser sig också ha bevis för att Machmudov bedriver affärsverksamhet genom korruption och våld. Anklagelserna är kända sedan länge.

Full koll

- Vi håller kontinuerligt på och monitorerar allt som går genom banken enligt de riskparametrar som vi arbetar med, sade Swedbanks vd Birgitte Bonnesen till SVT i förra veckan.

Hon lade till:

- Att vi har full koll kan du vara säker på.

Bonnesen har tidigare hävdat att Swedbank har lokala kunder i Baltikum, med låg risk för penningtvätt.

Marknaden är dock inte övertygad om att allt står rätt till. Det blev ingen större reaktion på de nya uppgifterna om Machmudov och Janukovytj, men en dryg femtedel av Swedbanks börsvärde har raderats ut under den vecka som har gått sedan Uppdrag gransknings första rapporter om penningtvätt med hjälp av Swedbank-konton i Baltikum.

ANNONS

Swedbank svarar inte på frågor om Janukovytj och Machmudov med hänvisning till den banksekretess som gäller om enskilda kunder. Kommunikationschef Gabriel Francke Rodau upprepar i Uppdrag granskning att banken letar riskindikatorer och lägger pussel:

- I vissa fall kunde vi ha agerat tidigare på de första pusselbitarna. Men det är lätt att säga när man har lagt hela pusslet.

Machmudov har inte svarat på frågor.

Ryssland lämnar inte ut Janukovytj, som förnekar korruption och har sagt att han störtades av våldsuppviglande demonstranter.

TT

Fakta: Swedbank och Danske Bank-härvan

SVT:s Uppdrag granskning presenterade i förra veckan uppgifter om transaktioner i Baltikum mellan Swedbank och Danske Bank, som enligt en utredning i höstas kan ha tvättat drygt 2000 miljarder kronor i regionen. Härvan brottsutreds i bland annat Danmark, Estland och USA. Danske Bank erkänner bristfällig kontroll, men förnekar brott.

Uppdrag granskning lyfte fram cirka 40 miljarder i misstänkt penningtvätt mellan bankerna, med 50 inblandade kunder, uppgifter som på några dagar raderade ut en dryg femtedel av Swedbanks börsvärde.

Minst nio företag kan dessutom knytas till den kända Magnitskij-härvan, då cirka 2 miljarder kronor från den amerikanske affärsmannen Bill Browders fond Hermitage Capital misstänks ha förskingrats i stället för att gå till ryska skattemyndigheter.

Swedbank säger sig agera mot misstänkt penningtvätt och låter nu utreda Uppdrag gransknings uppgifter inför stämman den 28 mars.

De svenska och estländska finansinspektionerna, liksom estländsk åklagare, utreder också banken.

Fakta: Viktor Janukovytj

Född 9 juli 1950.

President 2010–14, dessförinnan premiärminister i omgångar och guvernör i länet Donetsk.

Under hans presidenttid växte sig spänningarna starkare i landet. I december 2013 inleddes de omfattande gatuprotester på framför allt Självständighetstorget (Majdan) i huvudstaden Kiev, och vartefter sammanstötningar mellan opposition och regeringsstyrkor.

Protesterna utlöstes av att Janukovytj slutade förhandla med EU om ett frihandelsavtal och i stället valde att fördjupa samarbetet med Ryssland. Men demonstrationerna var också riktade mot den svåra korruptionen i Ukraina som Janukovytj.

Sedan över 100 demonstranter skjutits ihjäl, och även flera poliser dödats, avgick Janukovytj och flydde till sin bundsförvant Ryssland.

Han fälldes i januari 2019 i sin frånvaro för landsförräderi och har anklagats för förskingring av omkring 200 miljarder kronor tillsammans med familjen och kretsen omkring sig. Janukovytj förnekar anklagelserna.

Källor: NE, Reuters m fl.

Fakta: Penningtvätt

Penningtvätt innebär att olagliga inkomster (svarta pengar) tvättas vita genom olika transaktioner och därefter kan redovisas och användas öppet.

Det kan exempelvis handla om pengar från narkotikahandel, mutor, skatteflykt, plundring av länders tillgångar eller inkomster från annan organiserad brottslighet som kan tvättas.

Snabba elektroniska överföringar av pengar mellan olika länder gynnar penningtvätt. Lyxkonsumtion är också vanlig.

Bland annat banker ska riskbedöma kunder och anmäla misstänkt penningtvätt. Banker ska ”uppnå kundkännedom” – veta vem som är kundens verkliga huvudman och vilken verksamhet kunden bedriver för att bedöma transaktioners rimlighet.

Kunder som är ”politiskt utsatta personer”, det vill säga som står makten nära, ska granskas särskilt.

Det finns flera varningssignaler. En vanlig sådan är kunder i ”högrisktredjeland”, såsom vissa skatteparadis.

Källor: NE, Finansinspektionen.

ANNONS