Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Privata vårdentreprenörer tar från och med hösten 2014 över specialistvården på Dalslands sjukhus. Nu har dalslänningarnas vårdbehov kartlagts och detta kommer att ligga till grund för den framtida upphandlingen.

Privatvård tar över i Bäckefors

Om ett drygt år tar privata entreprenörer över specialistvården på Dalslands sjukhus. Nu har dalslänningarnas vårdbehov kartlagts och rapporten kommer att finnas med när framtidens vård ska upphandlas.

Som TTELA tidigare har berättat står Dalslands sjukhus inför stora förändringar. Åtminstone när det gäller vem eller vilka som ska erbjuda vård på sjukhuset.

Regionfullmäktige tog i våras beslutet att NU-vården inte kommer att finnas med i matchen. Istället ska specialistvården upphandlas och det är enbart privata aktörer som kan lägga anbud.

Grundlig översyn

För att få fram ett så bra förfrågningsunderlag som möjligt inför upphandlingen fattade politikerna i sjukvårdsnämnden i Dalsland ett beslut att om grundligt se över vilka behov som de dalsländska vårdtagarna faktiskt har.

Hälso- och sjukvårdschefen Håkan Sundberg fick uppdraget att genomföra kartläggningen och han har färdigställt en rapport som presenterats för politikerna.

Med tanke på att det stundar en upphandling vill och kan han inte i detalj gå in i vilka resultat som framkommit.

Vård någon annanstans

– Det finns ju sekretess inblandat i det här så särskilt mycket kan jag inte säga. Men det är inga stora överraskningar egentligen. Vi ser att det är många dalslänningar som faktiskt får sin vård utanför landskapet. Färgelandabon vänder sig gärna till Uddevalla och Åmålsbon kanske får en del av sin vård i Säffle eller Karlstad, säger Håkan Sundberg.

Ewa Arvidsson (S) är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland.

TTELA har sökt henne och andra politiker i sjukvårdsnämnden utan att lyckas.