Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rättegång väntar i "unikt" mål

Lång rättegång för ovanligt mål - nu startar rättegången i den så kallade Nigeriabrevshärvan

Det handlar om ett brott där förundersökningen är på 35 000 sidor. En siffra som kan vara svår att ta till sig på rak arm, men sett i jämförelse med andra omfattande fall i TTELA-område – som fallet "Mopedligan" där sju pärmar innehöll cirka 2 800 sidor – blir det kanske något tydligare vad man har att göra med. Bland de 35 000 sidorna finns enorma 1,6 miljoner mailadresser, och den misstänkte tros också ha kommit över 15 000 kontokortsuppgifter.

Så misstänks också den åtalade, en nu 36-årig man från Trollhättan, för att i närmare två års tid vilselett personer över hela världen och kommit över miljonbelopp. Han ska enligt åtalet ha köpt varor och tjänster och betalat med hjälp av ovan nämnda kontokort. Han ska ha skickat felaktiga fakturor till företag och försökt få dem att betala till honom, och han har skickat så kallade Nigeriabrev i massutskick och försökt få personer över hela världen att betala – för ingenting. Dessutom ska han använt falska pass för att inte röja sin egen identitet vid olika transaktioner. Hur han har lyckats? Mycket stor datakunskap, enligt åklagaren. Denne, Sune Johansson, hade tänkt möta mannen i domstol i mars 2013, men strax innan förhandlingarna sköts de upp. Försvaret ska ha inkommit med en lång rad vittnesmål i sista stund, menade åklagarsidan. Johansson liksom hans åklagarkollega Neela Frisell har sedan dess hunnit sluta på åklagarkammaren i Uddevalla, och Tommy Boström ersatte. Denne har nu också hunnit byta jobb, arbetar numer i Stockholm, och ärendet hanteras nu av Eva Johnsson.

Sedan mannen greps av polis som misstänkt under våren 2012 – han släpptes på fri fot kort efter – har utredningen växt ytterligare. 36-åringen misstänks ha lurat en kvinna i Tyskland på cirka 350 000 kronor, och för en stöld på Överby köpcenter i mars förra året. Och nu, nästan tre år efter Nigeriabrevshärvan började nystas upp, är det alltså dags för rättegång med start i slutet av denna månad i totalt elva dagar, enligt planen.

Mannen nekar till brott.