Sverige fick måljubla åtta gånger.
Sverige fick måljubla åtta gånger.

Rekordens kväll när Luxemburg krossades

8–0. Alltså, åtta noll mot Luxemburg i VM-kvalet. En kväll att minnas – och det på alla sätt. Aldrig har fler (50 022) sett fotboll på Friends och aldrig har landslaget vunnit en kvalmatch med större siffror.

ANNONS
|

Tre poäng, en glittrande vacker målkavalkad – Marcus Berg hade roligast – inga varningar, inga skador. Det går inte att komma närmare full pott.

Jo, om Vitryssland klarat poäng hemma mot Nederländerna eller Bulgarien kvitterat i slutet mot Frankrike. Nu vann Nederländerna (3–1) och gruppettan Frankrike (1–0). Men för att missa andraplatsen i gruppen måste Sverige förlora med minst sju mål i Amsterdam på tisdag.

Om Sverige slutar tvåa i gruppen är det dessutom klart att det blir playoff.

Anderssons manskap gjorde jobbet på Friends. Långt bättre än förmodligen någon i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig.

- Det är inte ofta man vinner fotbollsmatcher med så mycket som vi gör så det är jag väldigt, väldigt glad för. Vi pratar ju också om prestationen. Med risk för att vara tjatig var vi inte nöjda med allt efter Bulgarien och Vitryssland. Därför var det viktigt för oss att kapitalisera på den samling vi hade nu, att träna lite grunder.

ANNONS

- Killarnas sätt att genomföra det vi pratat om är exemplariskt. Vi får utdelning och det är klart att Luxemburg efterhand tappar modet, men vi är väldigt konsekventa matchen igenom, säger Andersson som direkt efter matchen greppade mikrofonen och tackade rekordpubliken.

En rekordkväll

Sverige behövde bara 18 minuter för att nå 2–0 och paketera de nödvändiga tre poängen. Resten blev en historisk uppvisning. 8–0 i en tävlingsmatch tangerar resultatet mot Kuba i VM i Frankrike 1938. Den största svenska segern i en tävlingsmatch är 12–0 mot Korea i OS 1948.

Lagkaptenen Andreas Granqvist gick fram till straffpunkten sedan Ola Toivonen rivits ned, inte Emil Forsberg som missade i kvalet mot Bulgarien i Sofia.

Granqvist var hur lugn och kall som helst.

Bollen hamnade i Jonathan Jouberts högra hörn. Det 50:e landslagsmålet på Friends, Granqvists andra i kvalet och det femte i landslagskarriären.

Det var en kväll för rekord, milstolpar och jubileum.

Roligt jubileum

Marcus Berg, pålitlig som anfallsspets under hela kvalet, spelade sin 50:e landskamp och vilken galakväll det utvecklade sig till för 31-åringen från Torsby.

ANNONS

Han öppnade sitt personliga firande med att trycka in 2–0.

Som så många gånger förr var Mikael Lustig en av upphovsmännen till målet. Hans högerinlägg hamnade omsider hos Ola Toivonen som öppnade för Berg och Al Ain-proffsets 15:e landslagsmål sedan det första mot Malta 2009.

Nummer 16 kom även det och på nytt var Toivonen inblandad. Berg fick raka spåret fram, försökte lobba över Joubert, men målvakten fick upp en näve. Undanstyrningen blev inte bättre än att Berg kunde nick in 3–0 i öppet mål.

"Kan prata länge"

Så dags hade rekordpubliken redan bjudit på några varv av "vågen".

- Man kan, som ni förstår när man är ansvarig för ett sånt här lag, prata länge en sån här dag. Killarnas sätt att genomföra helheten är väldig bra gjort. All heder åt dem. Totalt med inramningen blir det en magisk kväll. Igen, får man väl säga, vi hade ju en i juni som också var magisk, säger Andersson.

Berg fullbordade sitt hattrick och det sista Mikael Lustig gjorde på planen var att nicka in Sebastian Larssons frispark till 5–0.

ANNONS

Sedan sprang han raka vägen till bänken och bytte med Emil Krafth. Lustig har haft problem med en vad i veckan och tillhörde de avstängningshotade.

Granqvist slog in ytterligare en straff och Berg nickade in sitt fjärde mål till 7–0. Fem år efter Zlatan Ibrahimovics show i invigningsmatchen mot England blev Berg den senaste att göra fyra mål i en landskamp.

Ola Toivonen placerade läckert in 8–0.

TT
Fakta: Förutsättningar inför slutomgången

Sverige vinner VM-kvalgruppen och går direkt till VM:

+ vid seger borta mot Nederländerna samtidigt som Frankrike tappar poäng hemma mot Vitryssland.

+ vid oavgjort mot Nederländerna samtidigt som Frankrike förlorar mot Vitryssland.

Sverige slutar tvåa i gruppen och får spela playoff:

+ vid seger mot Nederländerna samtidigt som Frankrike vinner mot Vitryssland.

+ vid oavgjort mot Nederländerna samtidigt som Frankrike tar poäng mot Vitryssland.

+ vid förlust med maximalt sex mål mot Nederländerna.

Sverige slutar trea i gruppen och missar VM:

+ vid förlust med mer än sex mål mot Nederländerna.

ANNONS