Revisor höll nollan för Chicago: "Blackout"

Han hade inte spelat en tävlingsmatch på drygt 12 år – och det i en mindre delstatsliga i Michigan. Men revisorn Scott Foster blev akut inkallad i ett målvaktskrisande Chicago – och fick göra osannolik NHL-debut i 6–2-segern hemma mot Winnipeg.

ANNONS
|

Storlaget Chicago har enorma – smått makalösa – målvaktsproblem och missar NHL-slutspelet Stanley Cup som inleds i april.

Sedan tidigare är förstavalet Corey Crawford på skadelistan och på torsdagens matchvärmning inför hemmamatchen mot Winnipeg skadade sig formstarke svensken Anton Forsberg och missar med största säkerhet resten av säsongen, enligt Sports Illustrated.

Då kallades 36-årige revisorn Scott Foster in som det NHL kallar en "nödmålvakt".

"Knappade på miniräknare"

- Den första chocken kom när jag skulle byta om, jag tror jag fick en blackout efter det, sade amatören Foster, som aldrig tidigare spelat en NHL-match och spelade sin senaste tävlingsmatch i en mindre liga i delstaten Michigan i oktober 2005, enligt SI.

ANNONS

Få trodde att Foster skulle få spela en sekund i matchen. Men så blev det.

När Chicagos tredjemålvakt Collin Delia klev av med en misstänkt benskada i inledningen av den tredje perioden fick revisorn hoppa in. Han avslutade matchen med att mota sju skott och hålla nollan i 6–2-segern där svenske backen Erik Gustafsson gjorde ett mål.

- Det är något jag aldrig kommer att glömma. För några timmar sedan satt jag vid datorn och knappade på en miniräknare, nu står jag framför er, sade Scott Fischer inför det samlade pressuppbådet i United Center.

Pääjärvi och Hörnqvist målade

Pittsburghs Patric Hörnqvist ordnade med sitt 3–3-mål en förlängning borta mot New Jersey. Det var många spelare framför mål när Hörnqvist sköt ett skott från blålinjen. Pucken tog i stolpen och studsade på baksidan av New Jerseys målvakt Keith Kinkaids benskydd och gick in i mål.

- Jag tycker att det var vår bästa 60-minutersmatch på mycket länge och det är så här vi måste spela från och med nu. Det kommer att bli kul, och vi vet vad vi måste göra för att vara framgångsrika. Vi visade det ikväll, säger Hörnqvist, enligt lagets Twitter.

ANNONS

Pittsburghs stjärna Sidney Crosby satte 4–3 målet och avgjorde matchen efter 19 sekunder av förlängningen med en spektakulär uppvisning. Efter en snabb kontring sköt Crosby ett skott på mål som tog i målburen. Pucken studsade ut och han klappade till den på volley och den gick in bakom Kinkaid.

- Jag såg att den träffade målburen. Jag försökte att följa pucken och jag hade tur att den kom tillbaka till mig, säger Crosby, enligt lagets Twitter.

Hörnqvists gjorde även en assist i den första perioden när han spelade fram till Conor Sheary som kvitterade till 1–1. Även lagkamraten Carl Hagelin plockade en assistpoäng i matchen.

Även Ottawas Magnus Pääjärvi gjorde mål, och tvingade matchen till förlängning i mötet med Florida. Matchen slutade 3–2 till Ottawa efter att Jean-Gabriel Pageau avgjorde med sitt andra mål för kvällen. Erik Karlsson stod för assist till Pääjärvis mål, och blev utsedd till en av matchens bästa spelare.

Nashvilles svenskar var på hugget i matchen mot San Jose som laget vann med 5–3. Victor Arvidsson gjorde ett mål och noterades för en assist och Filip Forsberg stod för tre assist.

ANNONS
TT-AFP
ANNONS