Rosengård räds inget CL-motstånd

Rosengård nollade ryska Rjazan i Champions League och vandrade vidare till åttondelsfinal. Nu önskas ett lättare motstånd än exempelvis fjolårets Chelsea.

ANNONS
|

Rosengård har aldrig missat åttondelsfinal i Champions League – ett faktum som även gäller 2018. Malmöklubben vann returen i sextondelsfinalen mot ryska Rjazan på hemmaplan med 2–0 och avancerar vidare i turneringen via 3–0 sammanlagt.

- Det känns som att vi har väldigt bra kontroll på det. Det är inte jättemycket chanser i första halvlek, men i andra skapar vi chanser för att göra 3–0, 4–0 och 5–0, säger mittfältaren Ebba Wieder.

ANNONS

Åkte ut mot Chelsea

Det var Wieder som definitivt tog död på spänningen när hon i den 75:e minuten behärskat fastställde slutresultatet på Malmö IP till 2–0. Ledningsmålet i den första halvleken tillskrevs Fiona Brown.

- Ett snett-inåt-pass från Anja Mittag och Seger (Caroline) hoppar över bollen. Jag har mycket yta för att ta emot den och lägga in den, säger Wieder om målet.

Förra året blev det respass i just åttondelsfinal mot Chelsea, som vann med 4–0 sammanlagt. På måndag sker lottningen till årets åttondelsfinaler.

- Så klart önskar vi ett så överkomligt sportsligt motstånd som möjligt. Samtidigt är det Champions League och vi ska inte rädas något motstånd, men det fanns väl några motståndare i första rundan som var av betydligt lättare karaktär än Rjazan, säger Rosengårdstränaren Jonas Eidevall.

Rosengård är seedat även i kommande lottning, men med storklubbarnas satsningar även på damsidan är det knappt några lätta motstånd kvar i den här fasen av turneringen, poängterar Eidevall.

ANNONS

- Man märker att det verkligen händer grejer i Champions League. Det är inte bara fyra, fem lag som är riktigt bra, säger han.

Ladda om för guldstrid

Det första mötet i åttondelsfinalen spelas i mitten av oktober – närmast väntar dock Vittsjö på bortaplan och en fortsatt jakt på Piteå i den damallsvenska toppen. Rosengård är tre poäng efter med fyra omgångar kvar att spela.

- Nu måste vi ladda om snabbt. Alla matcher blir jätteviktiga och avgörande, säger Wieder.

Klubbarna möts i Malmö i den näst sista omgången och i slutändan kan Malmöklubbens överlägsna målskillnad (33 plusmål) vara avgörande i kampen om guldet.

- Vi måste vinna alla matcher – för det är då vi kan ta guldet, säger Ebba Wieder.

ANNONS
TT

Fakta: Rosengårds CL-facit

Rosengård är klart för åttondelsfinal i Champions League efter 3–0 sammanlagt mot ryska Rjazan. Här är klubbens facit i turneringen (åren under namnen LDB Malmö och Malmö FF inkluderade):

2017–2018: Åttondelsfinal, utslaget av Chelsea (0–4 sammanlagt).

2016–2017: Kvartsfinal, Barcelona (0–3).

2015–2016: Kvartsfinal, Frankfurt (efter straffar, 1–1 sammanlagt).

2014–2015: Kvartsfinal, Wolfsburg (4–4 sammanlagt, utslaget på grund av färre gjorda bortamål).

2013–2014: Åttondelsfinal, Wolfsburg (2–5).

2012–2013: Kvartsfinal, Lyon (0–8).

2011–2012: Kvartsfinal, Frankfurt (1–3).

2003–2004: Semifinal, Frankfurt (1–4).

Fakta: Topptrions spelschema

Återstående spelschema för topptrion i damallsvenskan:

1) Piteå, 39 poäng (plus 11 i målskillnad):

Söndag: Linköping (hemma), 14 oktober: Kalmar (borta), 22 oktober: Rosengård (b), 27 oktober: Växjö (h).

2) Rosengård, 36 poäng (plus 33).

Söndag: Vittsjö (b), 14 oktober: Hammarby (h), 22 oktober: Piteå (h), 27 oktober: Göteborg (b).

3) Göteborg, 35 poäng (plus 13).

Söndag: Kalmar (h), 14 oktober: Växjö (b), 20 oktober: Kristianstad (b), 27 oktober: Rosengård (h).

ANNONS