I samband med torsdagens träning inför fredagen världscupspremiär bar flera medarbetare ur den ryska skidtruppen en väst med ett budskap kring de avstängda ryska åkarna till kommande vinter-OS i Pyeongchang.
I samband med torsdagens träning inför fredagen världscupspremiär bar flera medarbetare ur den ryska skidtruppen en väst med ett budskap kring de avstängda ryska åkarna till kommande vinter-OS i Pyeongchang.

Ryskt missmod inför VC-premiären

Jevgenij Belov och Maxim Vylegzjanin har oönskat strålkastarna riktade mot sig inför skidornas världscuppremiär i Ruka. Ännu vet den ryska duon inte säkert om de får vara med.

ANNONS
|

Det är en delikat situation. Den omfattande McLaren-rapporten, beställd av antidopningsbyrån Wada, visade att fler än 1000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover, bland annat under OS i Sotji. Men många av idrottarna har samtidigt aldrig åkt fast i några dopningsprov.

Det är därför inte helt lätt att förhålla sig till att sex ryska skidåkare stängts av på livstid från OS men samtidigt, än så länge, är fria att tävla i världscupen.

Två åkare i Ruka

Det är fortfarande osäkert om Internationella skidförbundet (Fis) ska hinna ta beslut gällande om de ska följa domen från Internationella olympiska kommittén (IOK) och stänga av de ryska åkarna från samtliga internationella tävlingar.

ANNONS

Två av nämnda åkare, Jevgenij Belov och Maxim Vylegzjanin, är på plats i finländska Ruka inför helgens premiärtävlingar. I närmare 15 minusgrader, med tunn dimma och frosttäckta granar som bakgrund, tränade de tillsammans med resten av det ryska landslaget på torsdagen.

- Du kan nog förstå att det inte är roligt för dem. De vet inte om de får starta, säger Rysslands förbundskapten Markus Cramer till TT.

- Det är väldigt tufft både för de individuella åkarna och för laget.

"No Russia, no games"

Frågan om de ryska åkarnas deltagande gäller i förlängningen inte bara världscupen i skidor. Den 5 december ska IOK komma med beslutet om Ryssland som nation helt ska stängas ute från OS i Pyeongchang nästa år.

I Ruka hade flera personer med ryska landslagskläder också på sig västar med bilder på de avstängda åkarna och texten "No Russia, no games" (inget Ryssland, inga spel).

ANNONS

- Vi förstår inte, IOK har ju inga bevis till varför de har tagit det här beslutet. De måste ju veta varför de har tagit beslutet. Vi förstår inte varför de inte kan visa upp underlaget till avstängningarna, säger Markus Cramer.

Stel stämning

De flesta nationer har varit stöttande, säger han, men medger att det är en jobbig situation.

Redan när Alexander Legkov, OS-guldmedaljör på femmilen i Sotji, stängdes av i början av november gick kanadensaren Alex Harvey ut i Le journal de Montréal och hyllade beslutet, samtidigt som han dessutom misstänkliggjorde den icke avstängda storstjärnan Sergej Ustiugov.

I samband med Sverigepremiären i Gällivare sade Calle Halfvarsson att det uppskjutna beslutet skapat konstig och stel stämning mellan åkarna.

- De flesta andra länderna, särskilt ledarna, har varit bra mot oss. De förstår och är också överraskade av att det inte finns några bevis. Det är bara några som har sagt konstiga saker, utan att de har haft all information. Det är bättre att man tar reda på fakta innan man uttalar sig, säger Markus Cramer.

ANNONS
Ruka, TT:s utsända
Fakta: Ryska avstängningarna

De sista delarna ur den av internationella dopningsbyrån Wada beställda McLaren-rapporten presenterades den 9 december 2016. Den visade att fler än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover.

Senare samma månad inleddes en utredning av 28 ryska idrottare som deltog under OS i Sotji 2014 och vars dopningsprover misstänks vara manipulerade.

I slutet av oktober 2017 inledde IOK:s disciplinkommitté Oswaldkommissionen förhör med de 28 idrottarna.

Den 1 november 2017 meddelade Internationella olympiska kommittén (IOK) att längdåkarna Alexander Legkov och Jevgenij Belov blir de första ryssarna att stängas av till följd av den så kallade McLaren-rapporten. Avstängningen gäller på livstid i OS.

Åtta dagar senare kom samma besked om ytterligare fyra längdåkare: Julia Ivanova, Jevgenija Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin.

Den 17 november 2017 ställde fem av de sex avstängda ryska åkarna upp i Sverigepremiären i Gällivare. De var fria att tävla eftersom Internationella skidförbundet (Fis) vid det laget fortfarande inte hade beslutat om avstängningarna ska gälla också alla deras tävlingar.

Inför världscuppremiären i Ruka nu till helgen är Jevgenij Belov och Maxim Vylegzjanin de enda av de OS-avstängda åkarna som är anmälda.

ANNONS