Daniel Hansson är växthusansvarig på Blomsterlandet i Uddevalla. Här förbereds det för fullt inför julen.
Daniel Hansson är växthusansvarig på Blomsterlandet i Uddevalla. Här förbereds det för fullt inför julen.

Så får du amaryllisen att toppa julformen

På Blomsterlandet i Uddevalla räknar man med att sälja runt 25 000 amaryllis fram till jul. "Det är stora mängder för en blomsterbutik", säger växthusansvarige Daniel Hansson som här ger sina tips på hur man får högtidens favoritblomma att toppa formen.

|

Sedan augusti månad har svenska odlare jobbat med att driva upp amaryllislökar. Vissa av dem är exklusiva sorter, framtagna av experimenterande holländare. De största lökproducenterna finns dock i Brasilien och Sydafrika.

– Vi brukar tidigt boka upp det antal vi förväntar oss att sälja och sedan köper vi in allt eftersom. Totalt brukar det handla om ungefär 10000 lökar, berättar Daniel Hansson, växthusansvarig på Blomsterlandet i Uddevalla.

"Brukar bli rätt hektiskt"

För tre-fyra år sedan såg han en explosion när det gäller amaryllislökar, men nu har det gått tillbaka något igen. Allt fler väljer nämligen att köpa snittamaryllis. På Blomsterlandet i Uddevalla har snittversionerna blivit riktiga storsäljare.

Ta del av veckans erbjudande hos Blomsterlandet i Uddevalla

– Det kommer handla om runt 15000 sålda snittamaryllis dagarna före jul, vilket är en fantastisk mängd för oss. De flesta vill ju att knopparna ska slå ut på julafton så det brukar bli rätt hektiskt, säger Daniel.

Olika färger trendar

På Blomsterlandet har de sett trenderna förändras från år till år. Om det tidigare enbart handlade om röda och vita snittamaryllis så märker de nu av en ökning av andra färger.


    Den röda amaryllisen är fortfarande den stora favoriten, även om nya färger växer i popularitet.
Den röda amaryllisen är fortfarande den stora favoriten, även om nya färger växer i popularitet.

– Det finns rosa, aprikosfärgade, strimmiga och polkagrisaktiga. Sedan finns en dubbelvit som heter Alfresco som är väldigt populär. Men fler än hälften av de vi säljer är fortfarande röda, jultraditionen är stark, förklarar Daniel Hansson som varit växthusansvarig i 20 år.

– Däremot har julstjärnan gått tillbaka väldigt mycket. När jag började skulle alla ha två till fyra julstjärnor i varje fönster, i dag köper man kanske en. Nu är det amaryllis och hyacinter som dominerar.

Dagarna före jul växlar Blomsterlandet upp effektiviteten ytterligare.

– I fjol gjorde vi upp emot 8000 julgrupper. Vi har ett gäng på 5-6 personer som bara står och planterar detta inför jul och det arbetet drar vi igång så sent som möjligt. Det gäller att se till att allt går åt, för efter julafton säljer vi inte en enda röd blomma, säger Daniel och skrattar.

Tips och trix för amaryllislöken

Men hur gör man då om man på egen hand vill driva upp en amaryllislök till att blomma som bäst just över julhelgen? Daniel Hansson ger här sina råd:

  1. Ta bort de dåliga rötterna och plantera löken i vanlig blomjord, utblandad med ungefär en femtedel sand. Detta bör ske 6-8 veckor före jul.
  2. Plantera knappt halva löken under jord, resten ska vara synlig. Vattna lite försiktigt.
  3. När knopparna börjar komma upp och gå isär ska man bara vattna så att jorden blir lite fuktig. Det beror lite på hur stor krukan är men 1-2 deciliter rekommenderas.
  4. Vill man hålla tillbaka blomman ska krukan stå svalt och knappt vattnas. Om man vill skynda på den så ska man vattna lite försiktigt med ljummet vatten och ställa den över ett element vid ett fönster.
  5. Det går också att återanvända amaryllislöken. Efter jul låter man den stå och vissna ned. Sedan klipper man av blad och stänglar och har den som krukväxt fram till sommaren då man kan plantera ut den. Under början av hösten tar man in löken och förvarar den svalt och mörkt utan jord. Sedan börjar man om.