Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Säpo höjer terrorberedskap

Säpo ser ett ökat terrorhot mot Sverige och chefen Anders Danielsson har beslutat att höja beredskapen. Nu höjs hotnivån ett steg, från lågt hot till förhöjt, eller från nivå två till tre på en femgradig skala.

- Det finns ett specifikt hot i Sverige. Men att vi nu ligger på förhöjd nivå innebär att vi har bra kontroll på situationen. Vi säger att det inte finns något omedelbart hot, förklarar Säpochefen, som inte särskilt ingående vill konkretisera vad omedelbart betyder.

Fokus ligger nu på att reducera hotet, vilket kan innebära att frihetsberöva den eller de som hotar. Danielsson vill inte säga om några frihetsberövanden redan skett.

- Det kan jag tyvärr inte säga något om. Av flera skäl kan jag inte säga något. Det skulle försvåra för oss att lösa uppgiften. Om vi nu inte har anhållit någon så kan ett svar försvåra att anhålla någon.

Underlaget har tagits fram av Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT). Det består av operativt ansvariga personer från Säpo, Försvarets Radioanstalt (FRA) och den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

John Daniels, säkerhetschef vid Must, säger att hotet inte är riktat mot Försvarsmakten.

- Det handlar ju om ett antal individer i Sverige som har intention och kapacitet att genomföra attacker mot svenska mål. Det är för tidigt att säga vad som driver och motiverar de här individerna. Om jag får gissa är det en ganska komplex motivbild som driver dem, säger Daniels. - Jag kan säga så här, att Must är Sveriges enda all-source-underrättelsetjänst, vi får in information från alla tillgängliga källor. Vi bearbetar allt detta på Must, men vad som ligger till grund för just den här kan jag inte gå in på. - Det handlar förmodligen om att man har upptäckt ökad aktivitet hos vissa individer. Det handlar troligen inte om konkreta attentatsplaner, det ska man kanske vara noga med, säger Magnus Norell, terrorexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Säpo vill inte säga om det finns ett samband, men de senaste dagarna har västerländska säkerhetstjänster varnat för terrordåd i Europa.

Terrorutbildade islamister med europeiska pass ska ha kommit till Europa, eller är på väg, från läger i Pakistan för att genomföra spektakulära attacker mot europeiska städer.

Attentaten riktas mot "mjuka" mål som turistattraktioner och likna räderna i Bombay i Indien 2008, har säkerhetskällor sagt till Sky News. Kraftigt beväpnade män attackerade bland annat lyxhotell och en stor tågstation. 166 människor dödades.

Men Magnus Norell sätter inte den nu höjda terrorberedskapen i samband med det specifikt påstådda islamisthotet mot europeiska storstäder som det talats om i dagarna, och som han anser är överdrivet.

- Jag är informerad om Säpos arbete, sade statsminister Fredrik Reinfeldt bara när han fick frågan om han ville kommentera terrorhotet.

Trots att Danielsson fattade beslutet att höja beredskapen precis före valet, säger Säpo att det inte finns något samband.

- Det finns inga kopplingar till valet och till Sverigedemokraternas inträde i riksdagen, förklarar pressekreteraren Patrik Peter.