Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Så klarar du trafiken i helgen

Räkna med kö i Uddevalla­tunneln när du kör ut till kusten under midsommarhelgen. – Åk i tid, räkna med kö och mycket bilar, säger Kent-Owe Johansson, gruppchef på trafik­polisen i Vänersborg.

Från och med torsdag eftermiddag och midsommaraftons förmiddag räknar polisen med en ökad trafik ut mot kusten. Framför allt på E6:an och 44:an, det är också här som polisen kommer ha en ökad närvaro.

– Vi kommer att ha extra resurser med motorcyklar, bilar, fasta kontroller, hastighetskontroller och nykterhet. Vi kommer också att finnas på småvägarna ut mot kusten, säger Kent-Owe Johansson.

För att undvika trafikkaos planeras så få vägarbeten som möjligt in av Trafikverket under kraftigt trafikerade högtider och röda dagar. Reparationerna av Uddevallatunnlarna kommer dock fortgå som planerat över midsommarhelgen:

– Vi kommer köra på som vanligt med det pågående arbetet ända fram till november, säger Trafikverkets projektledare Abbi Tehyrell.

Under helgen räknar däremot Tehyrell med längre kötider och uppmanar midsommarfirarna att uppskatta sin körtid därefter, samt att vara extra försiktig. För att undvika tunnelreparationerna helt kan man ta sig norrut via antingen Kurverödsleden eller Uddevallabron.

Trafikverket meddelar även att E6:an traditionellt sätt har högre tryck under midsommarhelgen eftersom många firar midsommar längst med kusten.

Trafikpolisen kommer att ha en mobil enhet längs med hela kusten.

– Vi vill ha en hög synlighet och kommer även ha resurser på båtar och hästar, säger Mårten Magnusson som är polisinsatschef.

Enligt Kent-Owe Johansson, gruppchef på trafikpolisen, finns stor risk för köbildning på de flesta vägar, även på E6:an.

– Knutpunkten är vid Munkedal där många kör av för vidare färd, där kan det bli kö även ut på motorvägen och det är farligt eftersom hastigheterna är så höga. Min uppmaning är att folk ska ta det lugnt och hålla avståndet. Det är bättre att komma fram en timme senare än att inte komma fram alls.

På söndagen, den stora åka-hem-dagen, kommer polisen ha samma typ av närvaro på vägarna.

– Under söndagen koncentrerar vi oss framförallt på nykterhetskontroller. Många gör misstaget att köra för tidigt. Har man festat och druckit långt in på småtimmarna så ska man inte köra dagen efter, säger Kent-Owe Johansson.