Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jobbar hemifrån. "Jag använder alltid riktiga instrument. Det står ut lite från hur många andra jobbar", säger Jonas Wadenbrandt och blickar ut över studion inrymd på övervåningen i hemmet utanför Åsaka. På samlingsskivan "Från byhåla till storstad" medverkar han på tre låtar ihop med musiker från Uddevalla, Trollhättan och Luleå.

Söker musikaliska kontakter via nätet

Musik. Att man inte längre behöver träffas fysiskt för att mötas är sen gammalt.  En som har tagit fasta på det är Jonas Wadenbrandt som bor i Ramsebacken utanför Åsaka. Via ett community på nätet hittar han musiksamarbeten långt utanför länsgränsen.

Förra sommaren lanserades tjänsten DivaMusic, en internetsajt tänkt att hjälpa musiker, låtskrivare, sångare och producenter runtom i Sverige att lättare få kontakt med varandra. Nu har resultatet av det första året med communityt släppts. Samlingsskivan "Från byhåla till storstad" innehåller 17 låtar, alla skapade utifrån sajtens nätverk.

En som är representerad på inte mindre än tre av skivans låtar är Jonas Wadenbrandt, till vardags pedagog på N3. Men musiken präglar inte bara jobbet, utan hela hans liv. Förutom att spela live, både som trubadur och i coverband, gör han även egen musik. Och med hjälp av DivaMusic har han breddat ett redan brett kontaktnät ytterligare. Sajten använder han för att hitta samarbeten, främst med solister.

– Jag skriver själv och producerar – så när jag surfar runt är det framförallt efter röster. Jag letar efter något som låter bra och genuint. Sajten har vuxit väldigt sen starten, säger han.

Som exempel finns låten "Bind en myrtenkrans" där Jonas i sin producentroll samarbetat med låtskrivaren August Rex – som för övrigt kommer från Trollhättan – samt sångerskan Ulrica Thörnqvist från Luleå. På hemsidan lyssnade han på sångprov som hon hade lagt upp och fastnade.

– Hon har en ljus och spröd röst med mycket nerv. Jag hörde cellostämman direkt. Sen växte det fram, säger han och fortsätter:

– Jag pratade med Ulrica och gjorde ett snabbt arr i midi och skickade till henne så jag kunde höra hur det kunde bli.

Till slut tog hon flyget ner och sjöng in hela låten i Jonas studio. Men så behöver inte alltid processen se ut, menar Jonas Wadenbrandt. Ibland sköts allting helt via internet.

– Det funkar också att bara skicka filer, tekniken är skitbra på det sättet. Men i producentrollen är det alltid lättare för mig att hitta nerv om de är här, säger han och tillägger att låten är den av bidragen på skivan som fått flest spelningar på Spotify.

***

Den ursprungliga idén till DivaMusic kommer från Melodifestivalen. Grundarna Mia Terngård (från Mellerud) och Stefan Lebert snubblade, som vissa säkert minns, in i tävlingen 2010 som historiens första webbjokrar. Även om deras "Come and get me now" inte tog sig till final så väckte erfarenheten många idéer om hur musik skapas och sprids hos duon. Mia Terngård berättar:

– Det var jätteroligt med en fantastisk produktion runt om – men det är inte så lätt att nå dit. Vi tillhör ju inte de här fem procenten av musikerna som klarar av att försörja sig på sin musik. Vi hade tur som kom in – men jag och Stefan började också tänka på hur man kan hjälpa andra att få möjlighet att skapa bra musik, säger hon.

Sagt och gjort. För ett drygt år sedan lanserades de DivaMusic.se – med målet att skapa ett nätverk där musikskapande människor lättare ska kunna hitta samarbetspartners. Mia Terngård exemplifierar grundtanken med sig själv:

– Jag är inte fantastisk på att sjunga, men tycker att det är kul att skriva låtar. Om jag sjunger in en demo blir den inte så fantastisk som jag tänker att den borde bli. Men om jag istället får in en duktig person att sjunga – då lyfter också låten.

Hemsidan byggde de med lite hjälp – och på året som har gått sen dess har över 350 medlemmar registrerat sig, från orter över hela Sverige.

– Nu har vi minst en medlem i varje län. Det är lite coolt, säger hon.

***

Jonas Wadenbrandt är helt på det klara med att han kommer fortsätta att använda sajten för sitt musikskapande. Sen skivan har han bland annat fått kontakt med Skövdemusikern Arne Sandström vilken han har startat upp ett projekt med.

– Det finns fruktansvärt många duktiga ute i landet. DivaMusic finns också till för amatörer. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån. Det handlar inte om vad du gjort tidigare, utan vilket utbyte man får av musiken, säger han och berättar om sin egen drivkraft:

– Jag gör det för att det är så himla roligt. Men jag vill inte bli rik – jag behöver absolut inte bli miljonär. Men kanske ha råd att köpa en ny synth, säger han och skrattar.…