Så här var fotbollsgalan 2018

Varför fick Zlatan Ibrahimovic hela globen att bubbla av skratt – så fort han öppnade munnen? Och varför brast Lotta Schelin i gråt? Här är några av höjdpunkterna under Fotbollsgalan 2018.

ANNONS
|

Att Nilla Fischer och Victor Nilsson Lindelöf vann diamant- respektive guldbollen har förmodligen inte undgått någon. Men de som inte satt bänkade framför tv-soffan under måndagens fotbollsgala gick miste om en hel del annat.

Exempelvis ögonblicket när Zlatan tog emot priset "Årets forward" för 13:e gången.

- Egentligen är det ett otursnummer, så jag behöver ett till, sade han när han tog emot priset och fick hela globen att brista ut i skratt.

ANNONS

Mer seriöst och känslofyllt blev det när Lotta Schelin, som tvingades ta ett ofrivilligt farväl från fotbollen under året på grund av skada, tog emot Fotbollskanalens hederspris.

- För ett år sedan kunde jag inte ens kolla på Fotbollsgalan, det var alldeles för tufft och jag kanske inte ville bli påmind om den delen i mitt liv. Men med lite tid så har jag förstått att få vara här med er i dag, att känna att jag, även om det inte är på en fotbollsplan, ändå har en framtid, det känns fantastiskt fint, sade Schelin i sitt tacktal.

Två förstagångsvinnare

Även galans finaste priser genererade snackisar: både diamant- och guldbollen gick till två fotbollsstjärnor som aldrig tidigare tagit emot priset. Det var även första gången sedan 1995/1996 som två försvarare fick guldbollen och diamantbollen.

I samband med priset höll Nilla Fischer ett uppmärksammat tal om kampen för ett jämställt samhälle – både på och utanför planen.

- Om jag stod här i dag som man, med den karriär jag haft, så hade jag aldrig mer behövt oroa mig ekonomiskt igen, sade Fischer som numer kan titulera sig Sveriges bästa fotbollspelare.

ANNONS

- Och alla ni pojkar, killar och framför allt män: det är dags att komma in i matchen, för jämställdhet är något som gynnar oss alla.

Annat smått och gott

Mellan höjdpunkterna underhölls publiken bland annat av musik av "Så mycket bättre"-sångerskan Linnea Henriksson, som sjöng Charlotte Perrellis gamla eurovisiondänga "Hero".

Jimmy Durmaz stod för brandtal om rasism efter hans och landslagets uppmärksammade manifestation under VM-slutspelet i somras och representanter från damallsvenska mästaren Piteå tog hem både priset som seriens mest värdefulla spelare (Julia Karlernäs) samt bästa tränare (Stellan Carlsson).

Dessutom dansade den svenska landslagssupportern Stefan Holm, prisutdelare till årets mittfältare, sin välkända segerdans, och tackade för kaffet.

TT

Fakta: Alla pristagare på fotbollsgalan

Diamantbollen: Nilla Fischer, Wolfsburg.

Guldbollen: Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United.

Årets målvakt, dam: Hedvig Lindahl, Chelsea

Årets målvakt, herr: Robin Olsen, Roma.

Årets back, dam: Nilla Fischer, Wolfsburg.

Årets back, herr: Andreas Granqvist, Helsingborg.

Årets mittfältare, dam: Caroline Seger, Rosengård.

Årets mittfältare, herr: Viktor Claesson, Krasnodar.

Årets forward, dam: Anja Mittag, Rosengård.

Årets forward, herr: Zlatan Ibrahimovic, Los Angeles Galaxy.

Damallsvenskans mest värdefulla spelare: Julia Karlernäs, Piteå.

Årets genombrott i damallsvenskan: Anna Anvegård, Växjö.

Årets tränare i damallsvenskan: Stellan Carlsson, Piteå.

Årets domare: Andreas Ekberg och Tess Olofsson.

"Number 10", Zlatan Ibrahimovics pris: Grunden Bois.

ANNONS