Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Saabs boupptäckning lämnades in till tingsrätten i Vänersborg klockan 09.15 på tisdagen. Patric Lundin och Ann Schröder från konkursförvaltarna i Göteborg kom med två stora lådor med pärmar.

Saab är värderat till 3,6 miljarder

Saab Automobiles bouppteckning visar skulder på nästan 13  miljarder kronor – och för anställda som har fodringar på bolaget ser det ganska mörkt ut.

Leveransen lämnades inte in av konkursförvaltarna Anne-Marie Pouteaux och Hans G Bergqvist. Istället hade man skickat sändebud från Göteborg.

Bouppteckningen var samlad i flera pärmar i  två stora kartonger och avslöjar bland annat att den sammanlagda bristen uppgår till ca 9, 4 miljarder kronor.

GM, som har en fordran på 2,2 miljarder kronor på Saab, kommer att prioriteras när skulderna eventuellt kan betalas tillbaka. Detta eftersom den amerikanska biljättens fordran utgörs av preferensaktier.

Miljardskulder till anställda

Saab har just nu skulder som kan kopplas till de anställda på totalt 1,4 miljarder kronor. Av dem är 870 miljoner kronor statens efter utbetald lönegaranti. Förutom det har de Saabanställda en fordran på 513 miljoner kronor på sin före detta arbetsgivare.

"De som har varit anställda i Saab Automobile AB kan för närvarande inte påräkna någon utdelning", skriver konkursboet. Powertrain-anställda däremot, kan "påräkna viss utdelning" för sina fodringar i konkursen.

Reglera skulder

Riksgälden har en fordran på 2,2 miljarder kronor. Konkursen i Saab Automobile Tools kommer sannolikt sluta med överskott, enligt konkursförvaltarna, och de pengarna kan i så fall användas till att reglera skulden till Riksgälden.

Saabs tillgångar, som alltså är värderade till 3,6 miljarder kronor, utgörs förutom av bankmedel och ett antal fodringar framför allt av material och komponenter för bilproduktion.

Antal företagsbilar

Utöver detta finns ett antal företagsbilar och bilmuseet, samt aktier i dotterbolag som Parts och Automobile Property.

Immateriella rättigheter till olika Saab-modeller samt äldre och nyutvecklade plattformar räknas dessutom till konkursboets största tillgångar. Värdet av de rättigheterna begränsas dock av BAIC och GM. [Mer information följer]