Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vid tingsrätten i Vänersborg väntar media på att Saab ska lämna in sitt svar på varför rekonstruktionen inte ska avslutas. Klockan 13 hade svaret inte kommit in.

Saab får inte uppskov i tingsrätten

Det blir inget uppskov för Saab. Företaget har till i morgon på sig att lämna in ett yttrande om varför rekonstruktionen inte ska avbrytas. Det meddelar tingsrätten på torsdagseftermiddagen.

Saab har ansökt om anstånd för att få ytterligare tid att lämna in sitt svar till tingsrätten i Vänersborg. Saab skulle ha lämnat in sitt svar om varför rekonstruktionen inte ska avbrytas innan klockan 13 i dag. Men när klockan slog 13 kunde man konstatera att svaret inte hade kommit in. Vid 15-tiden stod det även klart att tingsrätten inte beviljar anstånd, enligt TT.

Tingsnotarie Ida Svensson förklarar att tingsrätten måste ta all information som Saab ger tingsrätten i beaktande ända tills beslutet är fattat. Det betyder att skulle Saab komma med information under dagen eller morgondagen, innan tingsrätten har fattat sitt beslut, måste tingrätten ta hänsyn till den informationen.

Och nu bekräftar även Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning att man ansökt om anstånd.

– Vi har kommunicerat med tingsrätten i Vänersborg. Och även med alla andra berörda parter, som Guy Lofalk och alla advokater. Alla vet vad som händer, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.

Gustavs försöker men kan inte förklara varför Saab inte kunde hålla sin tidsfrist.

TT: Är det så att ni väntar på resultat från förhandlingarna mellan parterna i Stockholm innan ni kan svara tingsrätten?

– Jag kan inte säga något specifikt. Vi får vänta lite till. Alla berörda vet hur läget är, säger Gustavs.

Beslutet om rekonstruktionen ska avbrytas eller inte kommer att fattas i morgon. I dag kommer tingsrätten att fatta beslut om borgenärssammanträdet, som är utsatt till på måndag, ska bli av eller inte.

– Skulle vi besluta att det inte hålls, betyder det inte automatiskt att rekonstruktionen avbryts, säger Ida Svensson.

– Det kan finnas andra anledningar.

Enligt informationsdirektör Eric Geers pågår fortfarande förhandlingarna just nu i Stockholm.

– Det finns inget nytt att säga just nu, säger han.

Framtiden för Saab lär hänga på de förhandlingar som pågår i Stockholm. Men några signaler kring hur det hela utvecklar sig verkade inte komma från parterna i går, eller om de ens nått så långt att de kunnat enas om syftet för mötena – det ursprungliga upplägget med kinesiskt delägande eller den senaste kinesiska linjen om att äga hela Saab.

Som TTELA skrivit tidigare så är det mycket som talar för att rekonstruktionen avbryts eftersom rekonstruktören Guy Lofalk ansökt om detta – en variant är om ansökan om detta skulle tas tillbaka igen i ett läge där parterna kommit överens. En annan fråga är om kineserna i ett läge rekonstruktionen avbryts skulle kunna ordna bryggfinansiering till dess att de blir godkända som ägare. Men allt detta var alltså högst ovisst i går.

Efter det att tingsrätten i dag får in Swedish Automobiles/Saabs begäran om att få fortsätta rekonstruktionen och byta ut rekonstruktören, så planerar rätten att i morgon eftermiddag ge besked i frågan. Avbryts rekonstruktionen blir konkurshotet verkligt igen, med fordringsägare och kronofogden stampande i farstun. Och ifall man i ett sådant läge saknar hållbara partners blir det också inom en snar framtid konkurs när till exempel lönefrågan utlöser nya konkursansökningar (se artikel bredvid).

Ifall rekonstruktionen ändå fortsätter så kommer det att bli ett så kallat borgenärssammanträde i tingsrätten på måndag, då fordringsägarna uttalar sig om hur de ser på Saabs framtid och där man tar upp möjligheterna till skuldavskrivning (ackord).

– Ja, visst är det ett utsatt läge, men vi är ganska luttrade vid det här laget, sa IF Metall-klubbens ordförande Håkan Skött i går.