Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Saabs tekniske chef Mats Fägerhag.

Saab i nytt tekniksamarbete

17 ingenjörer från …Saab Automobil kommer att ingå …i ett nytt bolag som bildats tillsammans med den internationella underleverantören American Axle.
 – Detta är en första indikation på hur Saab kommer att arbeta i framtiden, säger Saabs tekniske chef Mats Fägerhag. [uppdaterad 17.30]

Saab Automobile bildar ett nytt bolag med underleverantören American Axle för utveckling av elektrisk fyrhjulsdrift.

Saab blir minoritetsägare med en tredjedel och American Axle äger två tredjedelar i bolaget, som startar sin verksamhet i Trollhättan den 1 oktober. Till en början med 18 anställda, varav 17 är ingenjörer från Saab.

Saabs tekniske chef Mats Fägerhag tror att personalstyrkan kan behöva fördubblas före årsskiftet.

Saab höll redan under GM-tiden på att utveckla ett system för elektrisk fyrhjulsdrift som både har bättre köregenskaper och sänker bränsleförbrukningen.

Minskad bränsleåtgång
Utvecklingen handlar om bilens bakaxel. En större elmotor arbetar för framdrivningen och en mindre arbetar med momentskillnaden mellan höger och vänster hjul.

Systemet är flexibelt och ska kunna användas ihop med flera olika motorer på framhjulen. Det spelar ingen roll om det …är eldrift, bensin, diesel, ­
hybrid eller något annat.

Jämfört med en bil som enbart drivs med framhjulsdrift beräknas systemet minska bränsleförbrukningen med 5 procent.
Vid en jämförelse med dagens mekaniska fyrhjulsystem så kommer bränsleförbrukningen minska med mellan 15 och 20 procent.

Den nya tekniken ska enligt planerna först hamna i den nya Saab 9-3 som väntas rulla ut 2012.

Det nya bolaget kommer att hålla till på Innovatum, men kommer att få tillgång till utrustning som finns på Saabs tekniska avdelning.

– Jag kallar detta för ett modernt sätt att jobba. Vi kommer att vara först med tekniken och samtidigt tjäna pengar när den säljs vidare efter sex månader, säger Mats Fägerhag.