Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Spykers vd Victor Muller säger att allt gått enligt planerna.

Saabaffären definitivt klar

Klockan 16.30 sattes den sista namnteckningarna på dokumenten som skapar en ny framtid för Saab tillsammans med holländska Spyker. – Det är en mycket lycklig dag för alla som har ett hjärta för Saab, säger vd Jan Åke Jonsson. [uppdaterad 21.42]

Det verkade länge i går oklart om parterna kring affären – GM, Spyker, Saab och även staten – verkligen skulle komma i mål i går. Det handlade om omfattande avtal som betyder att Saab blir självständigt från GM och bildar ett börsregistrerat bolag tillsammans med Spyker.

Men vid lunchtid skickade Victor Muller ett sms till TTELA med innebörden att det löpte på bra. Och strax efter 16.30 kunde man så kabla ut beskedet att Saab omedelbart lämnar likvidationen, att Saabledningen återfår sin beslutsmakt och att man därmed ingår i ett nytt bolag tillsammans med Spyker.

I avtalen som undertecknades blev det också helt klart med EIB-lånet på drygt fyra miljarder kronor för att utveckla miljövänlig teknik för Saab, efter att Riksgäldens tjänstemän satt sina namnteckningar på handlingarna. Totalt handlade det om hundratals namnteckningar som skulle undertecknas på de luntor som utgjorde uppgörelsen.

Vd Jan Åke Jonsson och Victor Muller kunde vid en snabbt ordnad presskonferens i Stockholm uttrycka en liknande glädje, om än kanske inte fullt lika känslosvallande, som när den första överenskommelsen med GM blev färdig den 26 januari.

– Vi på Saab är extremt glada att vi lyckats skapa en framtid för Saab, sade vd Jan Åke Jonsson och förklarade att lanseringen av nya modellerna 9–5 sedan och kombi samt 9–4x innebär att märket och företaget får en nystart.

Även Spykers vd Victor Muller betonade att märket nu förhoppningsvis kan återfå det värde han menar devalverats under GM:s ledning.
– Nu finns det inga livlinor kvar till den stora koncernen och det är ett mycket viktigt steg.

Företaget kommer att bli betydligt mer entreprenörsinriktat.
På frågan hur snabbt produktionen kan återupptas svarade Jan Åke Jonsson.
– Jag skulle säga att det tar tre till fyra veckor innan vi får allt material vi behöver.

Under de senaste veckorna har Victor Mullers och Spykers finansiering av affären ifrågasatts av flera medier, men Muller avfärdade att sådana problem skulle finnas och ville inte heller kommentera Vladimir Antonovs eventuella intressen i uppgörelsen.
– Den här affärsplanen och finansieringen har nagelfarits av fyra parter och deras rådgivare.

– Vi kan bara visa att det här kommer att gå vägen genom handling, sa han vidare och nämnde att det räckte med en försäljning på drygt 100 000 bilar om året för lönsamhet.
Även statssekreterare Jöran Hägglund betonar för TTELA att affären gåtts igenom noggrant.

– Det finns en fullgod finansiering och säkerhet för EIB-lånet. Det känns skönt att man nu är i mål, nu får de anställda kavla upp ärmarna och börja det arbete de vill utföra.
Från GM:s sida gav man inte intervjuer kring Saabaffären i går, utan skickade ut ett pressmeddelande.

– Vi önskar Saab lycka till, men nu är de ett självständigt bolag, säger presstalesmannen Tom Wilkinson.