Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Saabavtal klart med Hawtai

Saab har kommit fram till en affärsuppgörelse med en kinesisk intressent, Hawtai Motor Group.

Klockan halv nio på tisdagsmorgonen svensk tid kommer Victor Muller, Saabs styrelseordförande, och Hawtais vice vd Richard Zhang att hålla en presskonferens på plats i Peking där ett ”spännande strategiskt partnerskap” mellan bolagen annonseras.

Man kan konstatera att Hawtai inte hör till de bolag som nämnts i förhandlingarna tidigare, men de ska ha gett sig in i förhandlingarna med Saab relativt sent.

Enligt uppgifter till TTELA har värdet på den kinesiska affären för Saab stigit sedan förra veckan efter att de fyra kinesiska bolagen har budgivit: i stället för att kunna ge Saab en finansiering i storleksordningen motsvarande en miljard kronor ska det handla om ett par miljarder kronor – pengar som skulle kunna hjälpa Saab inte bara kortsiktigt.

Victor Muller vill inte lämna några fler detaljer om uppgörelsen. Men han var väldigt nöjd:
– Det här är lösningen! (This is IT!), kommenterade han uppgörelsen via sms på måndagskvällen.

– Det är glädjande att man aviserat en presskonferens men jag vill avvakta tills vi vet mer, säger Anette Hellgren, klubbordförande för Unionens medlemmar på Saab Automobile i Trollhättan, till TT.

Håkan Skött, ordförande i Metallklubben på Saab i Trollhättan, vill inte kommentera överenskommelsen vidare förrän han hört vad som sägs på presskonferensen i Peking under tisdagen.
– Jag vill gärna höra vad som sägs på den innan jag säger något.

– Vi kan inte ge några kommentarer till överenskommelsen. Det får vänta till presskonferensen på tisdagsmorgonen, säger Gunilla Gustavs, informatör vid Saab Automobile.

Enligt Gustavs har Hawtai Moror Group ambitionen att bli en världsledande biltillverkare.
– De tillverkar suvar, personbilar, motorer och bussar.