Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Saint blickar över horisonten

När Saint kom till ett kyligt Malmö för tre år sedan hade han bara en ryggsäck med sig. I musiken hittade den unge rapparen en självklar plats.

Saint är förkyld.

- Typiskt, säger han och lutar sig mot räcket.

Där vi står syns nästan hela huvudstaden; Slussen, färjorna och nöjesfältet som tornar i en gråmulen horisont. Om bara några timmar ska Saint tillbaka till Malmö, staden som blivit hans. Det är skola imorgon.

- Jag tänkte göra en låt ikväll, men det går ju inte nu. Du känner säkert likadant ibland, att du bara måste skriva? Jag bara måste göra musik.

Egentligen heter tonåringen Mohammed Sillah. Saint är artistnamnet, som redan har spridit sig också utanför Skåne. Debutsingeln "Chillin" som kom i mars spelas på radio och i sommar blir det flera konserter.

"Kände mig vilsen"

Det var kallare än en mulen majdag när Saint kom till Malmö 2012. En ryggsäck med några tröjor var allt han hade med sig. Tillsammans med sin kusin hade han tagit sig från Gambia till Sverige. Det är inte en resa som han gärna pratar om; inget som han vill "älta eller exploatera", som han säger. Men han minns hur det var att möta Malmö.

- Det var vackert, men jag kände mig vilsen. Min första tanke var: Hur ska jag bli sedd? berättar han.

Snart fick han ett hem på en flyktingförläggning.

- Jag tänkte att här kan jag inte sitta, jag kommer att förlora förståndet, jag måste vara en del av något. Jag kunde inte bli Zlatan, så det fick bli musiken, säger han och skrattar.

Glömma allt annat

Musiken hade funnits där länge. Sina första inspelningar gjorde han i Gambia. Han beskriver musiken som ett sätt att glömma allt annat, oavsett situation. Den fick samma funktion i Malmö. Genom musiken kunde han både glömma och bli sedd. Studion blev en plats där han kunde säga vad han ville.

Studion. Dit hittade han efter viss övertalning. En kompis kände en artist med skivbolag och Saint bad, tjatade, om att få träffa honom.

- De visste inte att jag faktiskt var bra, de ville nog mest hjälpa mig att hitta på något, minns Saint.

Han minns också första gången han fick komma dit. Hur han bad om penna och papper, klottrade en vers, rappade och gick därifrån, missnöjd. Det var inte ett delat missnöje. Snart ringde Rebin "Rebstar" Shah upp och bad honom att komma tillbaka. Sedan dess har de knappt tagit paus.

Som ett väntrum

Saint tycker egentligen inte om att göra intervjuer. Det var så många sådana med migrationsverket, säger han. Men visst inser han värdet av publicitet om han vill få ut sin musik. Och det vill han ju, "till miljontals".

I höst kommer första ep:n "Asylum". Titeln till trots är låtarna inte direkt politiska, betonar Saint, även om de har präglats av egna erfarenheter. Han fick nyligen permanent uppehållstillstånd. Innan dess var tillvaron lite som ett väntrum. På ett sätt var det bra, berättar han; det skyndade på kreativiteten: "Jag måste göra klart den här låten, jag kanske måste åka härifrån snart".

Det hände inte Saint, men det hände flera vänner.

- De som sitter där och bestämmer, allt de ser är ett papper, inte en människa. Men jag försöker inte exploatera det. Människor som befinner sig i den situationen vill inte höra någon i en mindre problematisk situation tjata om deras problem.

Samtidigt tror han på musikens makt att förändra.

- Mitt problem är att jag inte är särskilt långsint. Det jag har gått igenom har varit viktigt, det har fört mig hit, men jag tänker inte tjata om det. Jag går hellre vidare.

Eller allra helst: Gör en låt till.