Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Salem Al Fakir har haft ett väldigt intensivt år som bland annat innehållit experimentet Melodifestivalen. Där dök komikern Björn Gustafsson upp på scenen under Keep on walking i finalen. ”Vi ska göra något mer ihop. Inget är bestämt än men jag gillar att jobba med honom”, säger Salem.

Salem tar över rodret

Han ser Melodifestivalen som ett stort och lyckat test, ska försöka bli bättre på att ta ledigt och ägnar timmarna i turnébussen åt att ta kustskepparintyg. – Det är roligt att ha lite projekt som inte har med musik att göra, säger Salem Al Fakir. På lördag spelar han på Kaos-festivalen.

Han är en av årets hetaste och mest efterfrågade artister. ”Alla” älskar Salem – och succén i Melodifestivalen (där han blev tvåa med Keep on walking) minskade inte precis skaran av fans.

Själv betraktade han hela tiden starten som festivaljoker som ett experiment.

– Det var intressant att se om man kan ge nånting till folk som de inte visste att de ville ha. Jag har samma publik som tidigare, men det var fler som fick upp öronen för min musik. Så jag betraktar det som ett väl genomfört experiment, ha ha!

– Men nu är det gjort, det känns som om Melodifestivalen är ett avslutat kapitel.

Vänner för livet

Sommarfestivaler är en annan sak och han får sin beskärda del av dem i sommar. Det är långt ifrån bara Kaos-festivalen i Mellerud som kan stoltsera med hans namn i startlistan.

– Det blir nästan korkat många timmar i buss en sommar och det tar på krafterna både fysiskt och psykiskt de varmaste dagarna. Men då är det skönt att ha sitt band med sig. De har varit med mig i nästan tio år och är både vänner för livet och har en hög arbetsmoral.

Själv vet Salem exakt vad han ska göra under de långa resorna:

– Jag ska försöka ta kustskepparintyg, det är sommarens projekt i turnébussen.

Han lyckas säkert och då blir det kanske en del båtstyrande i höst när han planerar att ta lite ledigt.

– Ja, hm, jag ska försöka bli bättre på det. Man kan ju inte vara överallt hela tiden, då blir folk galna på en, skrattar han.

– Men jag har valt att ha en fot i alla delar av min karriär och har final say i så gott som allt – då blir det mycket jobb.

Många spår

Han vågar inte börja tänka på eller planera för vad han ska göra under ledigheten, då är han rädd att han slappnar av för mycket medan turnén fortfarande pågår. Däremot vet han redan nu vad han ska göra sen.

– Jag tycker om att skriva musik och det finns en hel drös saker jag skulle vilja göra. Följa upp den senaste plattan till exempel. Och jobba vidare med soundet från låten jag gjorde inför kronprinsessans bröllop – det kan bli ett sidospår.

– Jag har sidospår, huvudspår och extraspår som jag ska försöka ta tag i – när jag blir ledig, ha ha ha!