Sembrant drömmer om VM på "hemmaplan"

VM-febern börjar bli kännbar i Frankrike. Nu gäller det bara för Sverige att ta sig dit. En av dem som hoppas lite extra är Montpellier-backen Linda Sembrant.

ANNONS
|

Det börjar dra ihop sig för det svenska fotbollslandslaget. Det är bara två kvalmatcher som återstår, men den åtråvärda VM-biljetten ligger kvar i potten inför mötena med Ukraina och Danmark.

- Det känns verkligen att den här veckan är otroligt viktig. Det är nu det ska avgöras, konstaterar Linda Sembrant.

- Men det känns kul och vi har fullt fokus på att göra allt vi behöver för att ta den där biljetten till Frankrike.

ANNONS

Extra motivation

Sembrant, given som en av de svenska mittbackarna, har spelat för Montpellier sedan hon lämnade allsvenskan för fyra år sedan. Det ger lite extra motivation nu i slutet av kvalet till VM, som ska avgöras bland annat i just Montpellier i juni och början av juli 2019.

I värdnationen Frankrike har nästa sommars mästerskap också börjat märkas av redan nu.

- Det börjar laddas upp nu inför VM. Nu när U20-VM har varit där nere och vi har dragit i gång serien är det ett annat tryck och en annan uppmärksamhet, säger svenskan.

- Det är speciellt faktiskt. Jag har ju varit där några år nu, så det är klart att jag vill stå där i sommar med svenska tröjan på.

Förlust senast

Utöver Sembrant spelar även landslagskollegorna Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson i Montpellier, som inledde säsongen med en 1–0-seger mot Dijon i lördags. Men för att trion ska få chansen att spela på "hemmaplan" nästa sommar måste Sverige först ta sig förbi Ukraina och Danmark, på torsdag respektive på tisdag i nästa vecka.

ANNONS

På pappret är förutsättningarna relativt goda. Sverige leder gruppen och har fortfarande allt i egna händer. Och efter förlusten mot just Ukraina (0–1) i den senaste kvalmatchen, på bortaplan i juni, är Sverige revanschlystet.

- Det känns skönt att vi har dem direkt igen. Det var väldigt mycket känslor efter senaste matchen, säger Sembrant.

- Men vi vet att spelar vi så pass bra som vi kan har vi stora chanser att slå dem. Vi vet att allt avgörs först i sista matchen, men vi vill ha så bra förutsättningar som möjligt inför Danmarksmatchen.

TT

Fakta: Det europeiska kvalet till VM i Frankrike

Utöver värdnationen Frankrike är Italien och Spanien de enda europeiska lagen som redan är kvalificerade för fotbolls-VM nästa sommar.

För övriga lag gäller följande:

De sju gruppvinnarna (varav Italien och Spanien är två) kvalar in till VM i Frankrike nästa år. De fyra bästa tvåorna, sett till resultaten mot lag 1, 3, 4 i respektive grupp, går till playoffslutspel där ytterligare en plats finns att slåss om.

Lag som fortfarande kan vinna sin grupp: Wales, England, Schweiz, Skottland, Nederländerna, Norge, Sverige, Danmark, Island, Tyskland.

Lag som kan nå playoff: Ukraina, Tjeckien, Belgien, Österrike, Finland.

ANNONS