Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sjukhusrestaurangen kan leva vidare i privat regi. Enligt kommittén för Dalslands sjukhus finns det privata intressenter. Ett hinder på vägen är den höga hyran.

Sjukhusrestaurangen kan leva vidare

Enligt kommittén för Dalslands sjukhus finns det privata intressenter som kan tänka sig att driva restaurangen på Dalslands sjukhus vidare. – Hyran är den avgörande faktorn för om det kan bli något, säger Ove Jansson, sekreterare i kommittén.

I slutet av juni stängdes restaurangen vid Dalslands sjukhus. Många trodde då att det var för gott och att man nu skulle få köpa mat i ett café som man sedan skulle få värma. Men nu har det kommit en öppning.

Privata intressenter har under våren hört av sig till kommittén för Dalslands sjukhus och säger sig vara intresserade av att driva vidare restaurangen i privat regi. Kommittén är dock väldigt hemlighetsfulla kring intresset och vill inte uttala sig om hur många intressenter det rör sig om eller varifrån de kommer.

– Jag vill inte att de ska skrämmas bort, säger Ove Jansson.

Väntat

Nu har även regionen börjat annonsera efter intressenter.

– Vi har väntat kolossalt på den här annonsen. Vi har varit på regionservice sedan i våras, säger Ove Jansson.

Han berättar dock att om det ska kunna bli en affär så måste man förhandla om hyran.

– Den är alldeles för hög. Vi har samma hyra som de har på Sahlgrenska. Hyran är den avgörande faktorn för om det kan bli något, säger Ove Jansson.

Kostade mycket

Och det är just de höga hyrorna som gjorde att restaurangen fick stänga. Carina Åström (s), ordförande i NU-sjukvårdens styrelse:

– Det kostade mycket att driva restaurangen i den form den varit i. Verksamheten hade för liten volym, för få gäster, säger hon och fortsätter.

– Men givetvis ska personalen få mat och gästerna kaffe. Finns det intressenter så tycker jag att det är jättebra.

Regiongemensam hyra

Åström känner inte till om det skulle finnas några privata intressenter, och ännu har de inte hört av sig någon till regionservice eller regionstyrelsen.

Kan det bli fråga om hyressänkningar för restaurangen?

– Hyran är regiongemensam. Det har tagits fram en ny hyresmodell, men jag vet inte om den är klubbad än. Men det skulle innebära att hyran sänks på vissa ställen i regionen och höjs på andra, säger Carina Åström.