Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skadad varg i Assarebyn

En varg har siktats i Assarebyn i Melleruds kommun och observationen är bekräftad. – Jag har sett bild på den och kan slå fast att det handlar om en ungvarg som är skadad i ett framben, säger viltspåraren Göte Johansson.

Förra vintern så sköts reviret på Kroppefjäll av i vargjakten.

Den senaste tiden så har flera personer uppgett att de har sett en ny varg som rört sig i området omkring Assarebyn mellan Örsjön och E45.

Försöka spåra

Länsstyrelsens viltspårare och besiktningsman Göte Johansson har nu kunnat bekräfta att det verkligen handlar om en varg som har observerats. Detta efter att ha fått se en bild på den som en privatperson har tagit.

Vargen är skadad i ett framben och man kommer nu att försöka spåra upp den och om möjligt kunna avgöra hur svårt skadad den är.

– Är det så att den är svårt skadad och lider av detta så kan det bli aktuellt att avliva vargen. Då handlar det just om avlivning och inte jakt.

Inte förvånad

Att vargar förflyttar sig långa sträckor är allmänt känt och därmed är observationen, enligt Göte Johansson, inte särskilt förvånande.

– Det är egentligen inte anmärkningsvärt alls, unga vargar som den här rör sig över stora områden och kan egentligen dyka upp var som helst.

Denna enda varg i närheten av Kroppefjäll ska dock inte tolkas som att ett nytt revir är på väg att etableras.

Väntat

Samtidigt så ser Göte Johansson det inte som osannolikt att Kroppefjäll på nytt kommer att "intas" av ett nytt vargpar i framtiden.

– Det här blir ju bara spekulationer men erfarenheten säger ju mig att ett bra vargrevir inte står tomt särskilt länge. Så förekomsten av varg på Kroppefjäll tidigare talar ju för ett nytt revir så småningom, säger han