Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Skratt och trolleri på scen och i bänkarna

Trolleriskola en hel dag är ovanligt för Martin Rosvall. Lika ovanlig är en livs levande trollkarl i Åsbräcka bygdegård, tillsammans med 28 trollbundna barn.

Harry Kornell har tagit på sig svart hatt dagen till ära. Med den på tror han att han kommer trolla bättre, trots att det egentligen är en cowboyhatt. På trolleriskolan hoppas han få lära sig hur man sågar itu människor utan att skada dem. Fast det vet han förresten redan hur man gör. Det är inte på riktigt. Men kanske finns det något trolleri som är på riktigt. 

Några trick där människor sågas itu är ingenting Ason Bson Cson ger sig i kast med. I hans trollkarlsskola får barnen börja med att göra sin egen trollstav. Sen blir det klassikerna från trollerilådan, fingerfärdighetstrick med ett akrobatiskt gummiband och tankeläsning. 

Det är inte varje dag Ason Bson Cson, som egentligen heter Martin Rosvall får hålla trolleriskola en hel dag. 
– Jag trollar mycket och visar ofta lite trick om jag är med på barnkalas och så, men att få komma och göra en heldag är inte alls vanligt. Jättekul, säger han. 

Ibland trollar han för gymnasieungdomar och då visar han lite mer avancerade trick. 
– Annars försöker vi ju vara lite hemliga, vi trollkarlar. 

Bäst i Sverige

Han kommer från Göteborg, är dubbel svensk mästare i barntrolleri och känns igen från Barnkanalen i Sveriges television. Nu har han 28 barn bänkade framför sig i Åsbräcka bygdegård.  De har fått öronmärkta pengar av Lilla Edets kommun att ordna en sommaraktivitet för barn mellan 6 och 15 år. 

Innan trolleriskolan sätter igång bjuder trollkarlen på en föreställning. Han trollar bort bollar, lagar en sönderriven tidning och trollar fram en hel skatt ur Kajsa Ottosson öron, näsa och hår.

Mot slutet av showen plockar han upp sin kompis, som presenterar sig som "den röda kaninen Lennart". Han är färgblind och antingen lite dum eller också en riktig retsticka. Martin Rosvall får visa prov på att buktala vilket också ter sig nästan magiskt.     

Ulrika Aurelius från Hjärtum är på trolleriskolan tillsammans med sina besökande barnbarn från Kungälv. Hon är minst sagt imponerad.  
– Det är otroligt. Jag tänkte jag skulle sätta mig nära för att lyckas avslöja honom men det gick inte. Det är helt annat att se på riktigt än på TV. Han hade ju inte ens långärmat. 

Barnbarnen Simon och Amilia Aurelius kan redan trolla lite, fast bara med kort. Det finns mer att lära. Kanske får de komma upp på scen och visa vad trolleriskolan lärt dem vid dagens slut. Tillfälle kommer att ges.