Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kunden Therese Carter, till vänster, besöker Solskyddsprodukters kontor i Vänersborg där platschefen Malin Stenström tar hand om hennes ärende.
Kunden Therese Carter, till vänster, besöker Solskyddsprodukters kontor i Vänersborg där platschefen Malin Stenström tar hand om hennes ärende.

Smarta hem i Trestad spar pengar med bra solskydd

Moderna solskydd är små tekniska under som kan lätt kan styras elektroniskt. Därmed passar dessa inredningsdetaljer bra in i smarta hem för att spara energi.
– I samarbete med Storgatans El i Trollhättan skapar vi smarta hem där solskydd kan vara basen, säger Malin Stenström, platschef i Vänersborg för Solskyddsprodukter i Trestad AB.

Hela 80 procent av solvärmen och 90 procent av UV-strålningen som når ett fönster styrs bort om huset har rätt solskydd. Den här effektiva värmebromsen uppmärksammas allt mer av hustillverkare, som numera ofta ritar in solskydd från början i nya hus.

– Det är inte så konstigt eftersom det är mer energikrävande att kyla bort värmen med exempelvis luftkonditionering. Solskydd är därför också mer hållbara ur miljösynpunkt, plus håller längre rent tekniskt, säger Malin.

Istället för att uppgradera befintliga luftkonditionerings- och ventilationsanläggningar skaffar företag och fastighetsägare helt enkelt energieffektiva solskydd istället.

Alla slags in- och utvändiga solskydd som då kan komma ifråga finns hos Solskyddsprodukter: persienner, fönstermarkiser, terrassmarkiser, zipscreens, pergolalösningar, rullgardiner och gardiner. Solskyddslösningarna installeras givetvis för att hindra solvärme att strömma in i hus när det är varmt ute, men också för att hålla kvar värme inomhus eller i uterum när det är kallt ute. I ett smart hem kan styrenheten se till att de här solskydden automatiskt fälls ut eller in, ner eller upp, beroende på bland annat temperatur eller vindstyrka.

– Alla solskydden kan dessutom vara motordrivna och krävs det en elinstallation för den funktionen har vi ett nära samarbete med Storgatans El i Trollhättan. Tillsammans skapar vi också smarta hem från noll där solskydden kan vara grunden. Sedan kan kunden lägga till värmesystemet, musikanläggningen och belysningen, med mera, säger Malin.

Hon berättar också att kunderna bara behöver ringa för att någon av företagets sju medarbetare ska göra ett gratis hembesök för att mäta för den önskade installationen och lämna en offert.

Här kan du läsa mer om solskydd

När många människor, åtminstone för tillfället, arbetar hemma gäller det att tänka på arbetsmiljön. Inte minst i form av ett behagligt inomhusklimat.

– Det kan vi hjälpa till med och kanske finansierar arbetsgivaren det solskyddet som är lämpligast.

Solskyddsprodukter vurmar för lokalt hantverk och har egen tillverkning i en fabrik i Vänersborg. Men oavsett om företaget producerar solskydden själva eller köper in dem tar de alltid reda på kundernas behov innan de installerar något.

– Det är jätteviktigt! Vi behöver veta om kunden exempelvis vill ha längre och mysigare utevistelser, om det är för varmt inomhus, om möbler ska skyddas mot solblekning, eller vilken miljö som solskydden ska arbeta i, säger Malin.

För funktionen och livslängden påverkas förstås av om solskyddet monteras i inlandet eller i en utsatt och saltstänkt miljö vid kusten.

– För hus och sommarstugor vid havet har vi därför speciella lösningar i rostfritt.

En annan ”special” som Solskyddsprodukter använder sig av är montörer på cykel.

– Vi tycker att det är trevligt och miljövänligt att kunna ta hojen ut till kunder som bor nära oss, säger Malin.