Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Han fångade mäktiga åskovädret på bild

Axel Hagström var beredd med kameran när ovädret drog in över Lysekil i natt.
– Man får en kick av att stå och höra mullret, säger fotografen.

Det var vid 23-tiden på måndagen som åskovädret började rulla in mot Lysekil, långt ute till havs. Fotografen och Lysekilsbon Axel Hagström var beredd, han stod vid Vikarvets museum med kameran redo.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det började lite lätt vid elvatiden. Efter ett tag kom det närmare och närmare, det slog ju rätt nära. Jag fick rusa in för att skydda kameran, berättar han.

Då hade han varit på plats i ungefär två timmar, och åskovädret fortsatte ytterligare ett tag efter att han slutat.

"Spännande"

Du är inte åskrädd då?

– Det är väldiga krafter. Men jag har inga problem med det, tvärt om det är spännande.

Hur känns det att stå där ute och blicka ut över skådespelet över havet?

– Man blir upprymd, man får en kick av att stå och höra mullret. Det är en väldigt spännande känsla.

Axel Hagström tar ofta naturbilder, att fota fåglar gillar han mest. Tidigare i somras lyckades han fånga den ovanliga stäppvipan på bild i Lysekil, och 2016 spreds hans bild av fåglar som flög i formation av en fredsduva över världen.

Åskan från söder

Enligt vädertjänsten Foreca var det ett åskoväder som hade sitt ursprung i norra Halland, som drog sig norrut under måndagskvällen. Det passerade Göteborg, där det regnade och blixtrade rejält. Sedan fortsatte det över Tjörn och Orust, och drog sig ut till havs.

– Men det kan ha träffat några platser inåt land längs kusten också. I Måseskär har det kommit tre millimeter och i Lysekil 2,7. Men inget på Nordkoster till exempel. Det allra kraftigaste regnet var ute till havs, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Men ytterligare regn är inte att vänta, inte i några större mängder i alla fall.

– I dag blir det inte mycket, kanske någon enstaka skur framåt kvällen. Troligen ingen åska. Det blir nog inte så mycket resten av veckan heller, bara skurar och lokalt i så fall. Annars ser det ut att vara uppehåll. Varmluften kommer vi att behålla, kanske blir det något svalare till helgen. Det råder status quo i väderläget, säger Erik Rindeskär.