Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/11

Stiftelsen lyfte folkfesten

Fullt ös, distade gitarrer och bredbent rock på svenska. Med Stiftelsen i skymningen blev folkfesten fulländad på Fallens dagars andra kväll.

Man hör att det är han från Takida som står vid mikrofonen. Den karaktäristiska whiskeyrösten som sjunger megahiten Curly Sue, som nu har en sisådär tio år på nacken. Men bandet som står på Drottningtorgets scen på lördagskvällen heter Stiftelsen. Takida-sångaren Robert Petterssons hobbyprojekt har blivit ett rockband som klättrar på Svensktoppen och fyller folkparker, och Trollhättan är knappast något undantag. 

Under Fallens dagars andra dag är uteserveringarna, gatorna och torget fulla till bredden när skymningen sänker sig över Trollhättan - och från det att Stiftelsen kliver på scenen strax efter halvtio är folkfesten ett faktum. Det är lördag, festival och stämningen är på topp. Fullt ös från första riffet sätter tonen för kvällen, och publiken svarar direkt med handklapp och jubel. Det är bredbent gubbrock på svenska, med inslag av reggae och dansband. Inget som står högt i kurs bland den svenska kritikerkåren. Men betyget här är ett annat. Det är sommar och festival - och precis vad Fallens dagar-besökarna vill ha. 

Det plockas från senaste albumet "Allting låter som Slipknot", men också en och annan hit från tidigare plattor. Vid det här laget har Stiftelsen hunnit släppa fyra album, och i många av låtarna är det allsång för fulla hus.   
Frontmannen Robert Pettersson är för övrigt på strålande humör. 
– Tack ska ni ha! utbrister han mellan låtarna och gitarrbytena, som är flera. 
Liksom bandmedlemmarna kommer och går. De fyra på bas, gitarr och trummor som utgör kärnan förstärks titt som tätt med en blåsduo och sångerskan Bea Norberg i duettnummer. 

De sparar russinen i kakan till sist. Efter närmare en timma drar introt till Stiftelsens stora hit "Vart jag än går" igång, till publikens stora glädje. Några ösiga låtar till hinner de med, fram tills halvelvatiden då ridån går ner för kvällen. Och sedan fortsatte festen på gator och torg.