Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

SPÄNT LÄGE. Konflikten inom Ledarna är en nagelbitare för klubbordföranden Thomas Haglund och de medlemmar som har en annan åsikt om konkursbegäran än förbundsstyrelsen med Annika Elias i täten. IF Metalls ordförande på Saab, Håkan Skött, meddelar att hans förbund fortfarande är villigt att vänta in hovrättens besked.

Spänt läge hos Ledarna

I över en timma tvingades Annika Elias försvara Ledarnas beslut inför medlemmarna på Saab i Trollhättan. Ändå lyckades hon inte övertyga alla.

– Åsikterna om tajmingen går fortfarande isär, säger klubbordförande Thomas Haglund.

Chefsorganisationen Ledarnas förbundsordförande Annika Elias fick under tisdagen ta sig till Trollhättan för att förklara förbundets val att begära Saab i konkurs. Ett beslut som klubbstyrelsen och flertalet medlemmar inte ställer sig bakom.

– Det har framförts att vi borde ha samverkat med IF Metall och Sveriges Ingenjörer och följt deras linje – att avvakta. Men vi kom inte längre i den här frågan. Vi var tvungna att ta ställning, för medlemmarnas skull, berättar Annika Elias när TTELA möter henne och Ledarnas klubbordförande på Saab, Thomas Haglund, efter mötet på bilfabriken.

Gick man ur huse

Konflikten som blossat upp rör alltså framför allt tidpunkten för konkursbegäran. Haglund och hans anhängare anser att facket borde ha lugnat sig tills hovrätten sagt. Enligt honom råder det "frustration" bland flera medlemmar och tisdagens möte med Annika Elias var välbesökt.

– Till sista stolplats, vilket gläder mig. Så nu har vi rensat luften, tycker förbundsordföranden.

Hoppas kunna backa

Thomas Haglund poängterar dock att uppfattningarna fortfarande är delade och att Ledarna nu hoppas på den "andra processen", det vill säga att hovrätten kommer att bevilja Saab rekonstruktion. Så att konkursansökningarna kan dras tillbaka.

– Vi hyser ingen misstro mot företaget. Tvärtom, bedyrar Annika Elias.

Fotnot: Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer och IF Metall på Saab står än så länge fast vid sin gemensamma hållning – att avvakta med konkursbegäran. Förbunden väntas ta ny ställning i frågan i dag.