Corona stoppar inte juryn – här är årets finalister

Idrottsgalan i Trollhättan är förvisso inställd på grund av coronaviruset, men det hindrar oss inte från att hylla de som hyllas skall. Juryn har oförtrutet jobbat på och nu kommit till skott – här är årets alla finalister.

ANNONS
|

I torsdags kom det tråkiga beskedet att Trollhättans idrotts­gala ställs in. Om galan kommer att äga rum vid ett senare tillfälle är ännu oklart, men oavsett har juryn bestämt sig för att hylla stadens idrottsliv.

– Det är tråkigt att galan ställts in, men samtidigt är det ett beslut som känns rätt med tanke på utvecklingen. Trots att vi i dagsläget inte vet om det blir någon gala framöver är det viktigaste trots allt att hylla Trollhättans idrottsliv. Därför väljer vi ändå att presentera finalisterna, säger juryns ordförande Lasse Halma.

Från att nomineringsperioden gick ut i mitten av februari har juryn jobbat med att ta fram tre finalister i varje kategori. Det arbetet är nu klart och vilka finalisterna är kan ni läsa här bredvid.

ANNONS

– Juryn har haft angenäma problem då vi har fått in fler nomineringar än någonsin tidigare. Extra roligt med så stort intresse när det är femårsjubileum. När vi ser till­baka på de här fem åren så tycker jag att vi över tid har fått en bra bredd där vi lyft fram både stora och små idrotter, säger Lasse Halma.

Juryn består av juryordförande Lasse Halma, Sisu Idrottsutbildarna, Toni Andersson, tidigare sportchef på TTELA, elitfotbollsdomaren Pernilla Larsson, Susanne Barkholt, förbundskapten norska orienteringslandslaget, Robert Stenberg, områdeschef Idrott och friluftsliv i Trollhättans stad, Håkan Engström, vd KB Älvhögs­borg samt Johanna Josephsson, sportreporter på TTELA.

– Juryn är en bra sammansatt grupp med stor kunskap om den lokala idrotten, och efter flera år tillsammans har vi fått till ett bra samarbete, säger Lasse Halma.

Tanken var att vinnarna skulle hyllas på Idrottsgalan den 4 april. Nu blir så inte fallet, men vinnarna kommer självklart att presenteras på ett eller annat sätt. Oklart dock när och hur, men håll utkik i TTELA och på ttela.se för mer information.

Här är alla finalister

ÅRETS MANLIGA IDROTTARE

Arber Azemi, Kumgang Taekwondo Trollhättan

Motivering: Arber blev under 2019 uttagen i Kosovos seniorlandslag och representerade landet på flera internationella tävlingar, bland annat EM. Största meriten var silvret i världsrankingtävlingen French Open. Arber är klar för OS-uttagningarna nu i april och kan bli den förste att representera Kosovo i taekwondo i OS-sammanhang.

Simon Hedlund, Bröndby IF

Motivering: Gjorde sin internationella proffsdebut 2016 i tyska Union Berlin och spelade under 2019 till sig en ordinarie plats i ett av den danska super­ligans bästa lag, Bröndby. Som kronan på verket blev han uttagen i truppen till A-landslagets januariturné. IFK Trollhättan-fostrade Simon är ytterligare en i raden av fotbollsspelare från staden som etablerat sig på internationell nivå.

Kristian Karlsson, Borussia Düsseldorf

Motivering: Bibehåller sin position bland toppspelarna och var vid årets utgång nummer 24 på världsrankingen. Han pressade världstrean Zhendong till sju set i Australian Open, nådde kvartsfinal i Korea Open och Europa Top 16, gick till final i World Tour-tävlingen i Kroatien och bidrog starkt till att Sverige tog brons i lag-EM, trots en skada nära mästerskapsstart. Nådde kvartsfinal i VM med Mattias Falck, så långt hade inte ett svenskt dubbelpar avancerat i VM sedan 1997. Kristian tog silver i pingis-SM och nådde semifinal med klubblaget i Champions League och Bundesliga.

ÅRETS KVINNLIGA IDROTTARE

Nora Högfeldt, Kumgang Taekwondo Trollhättan

Motivering: För sina prestationer och engagemang i att stötta alla som tävlar i föreningen, oavsett ålder, kön eller nivå. Är trots sin ringa ålder en viktig kvinnlig förebild. Efter ett skadefyllt 2018 kom Nora tillbaka starkare än någonsin under 2019 och dominerade fullständigt sin viktklass med idel segrar i elitserien på knock out eller teknisk knock out. Hon blev även svensk mästare. Internationellt har Nora vunnit fler matcher än någon annan svensk tjej och var den enda blågula senioren på damsidan som tog medalj internationellt med ett silver i världsrankingtävlingen Riga Open. Hon representerade även Sverige vid EM i Dublin. Nora är tack vare sina framgångar 2019 en av två svenska tjejer som deltar i OS-uttagningarna i april.

Sofia Björserud, Trollhättans Sportryttare

Motivering: Toppade för tredje året i rad den lokala rankinglistan i hoppning efter ett år fyllt av framgångar. Gjorde imponerande starter i såväl Göteborg Horse Show som i Falsterbo och tog sig till SM-final som debutant i 1.55- klassen. Vann första omgången i 1.45-klass i Jönköping Horse Show innan ett benbrott satte stopp för vidare tävlan. På meritlistan för 2019 står också en GP-seger i 1.50-klass samt elva placeringar i svår klass.

Emilia Bengtsson, Lidköpings FK

Motivering: Ett energiknippe med utpräglat spelsinne som gjorde henne till en ledande spelare i Skoftebyns division 1-lag. Emilia har uppmärksammats på riksnivå och gjorde under 2019 15 framträdanden i F17-landslaget. Siktar på att ta en plats i truppen till F17-EM som avgörs i Halland/Skåne 9-22 maj. Tillhör från och med i år LFK i elitettan.

ÅRETS ELDSJÄL

Arne Lundqvist, Trollhättans FK

Motivering: För TFK är Arne en av de viktigaste, om inte den viktigaste, personen i organisationen. Han har tillhört föreningen i decennier och är still going strong. Arne leder outtröttligt föreningens boll- och lekverksamhet, hjälper till under damlagets träningar och matcher och sitter som sekreterare i styrelsen. Utöver sina uppdrag i TFK är Arne den drivande kraften i TVG- alliansen som alltjämt arrangerar fotbollssammandrag i Tvåstadsområdet för barn i 8-9 års ålder. Så Arne är vid 81 års ålder utan tvekan värd att uppmärksammas för sin otroliga insats under så många år.

Peter Lorentzon, Trollhättans Skateboardförening

Motivering: Utan Peters arbete genom alla år hade troligtvis inte skate­boarden haft den verksamhet den har idag. Peter ligger också bakom arbetet för att tillsammans med Trollhättans stad skapa en skatepark både inom- och utomhus. Arbetet har skett på fritiden och betytt mycket för utvecklingen. En person som alltid ställer upp i vått och torrt. Han besitter en ovärderlig kunskap i ämnet som gett många ungdomar en betydelsefull idrott och fritid.

Karin Monsén, Trollhättans SOK

Motivering: Karin har vigt en stor del av sitt vuxna liv åt orienteringen och fick 1989 Svenska orienteringsförbundets utmärkelse “Årets kvinnliga ledare”. Året dessförinnan blev hon den första kvinnliga tävlingsledaren för en internationell OL-tävling. Var i många år styrelseledamot i Västergötlands orienteringsförbund och har, eller har haft, styrelseuppdrag i Trollhättans Idrottshistoriska Sällskap och Västgöta dito. Fick RF:s guldmedalj 2005 och har alltjämt ett stort engagemang kring TSOK:s olika arrangemang.

ÅRETS PRESTATION

Kevin Brink, Kumgang Taekwondo Trollhättan

Motivering: Som helt otippad tog Kevin EM-silver. Hans mål var att vinna ett par matcher, men fick till en topprestation och tog sig hela vägen till final. Han var den enda svenska kadetten som tog en internationell mästerskapsmedalj under 2019. Att ta EM-silver i en av världens största sporter är en enorm bedrift av en kille som genom träningsglädje, positiv inställning och vilja tränat och tävlat sig till toppen.

Torbjörn Claesson, 3City Triathlon

Motivering: Kvalade in till Ironman-VM på medeldistans i Nice genom att komma fyra på EM i Danmark. Dessutom kom han tvåa på Ironman Jönköping som gav en biljett på medeldistans till VM på Nya Zeeland 2020. Han kvalade in till sprint-EM i Malmö 2020 och som kronan på verket vann han sin åldersgrupp på Ironman i Kalmar med över 28 minuter vilket gav honom en plats i Ironman-VM på Hawaii.

Madelene Kristensson, Borås Basket

Motivering: Efter fem år vid sidan av planen med dubbla korsbands- och meniskskador är Trollhättetjejen tillbaka på elitnivå och är bättre än någonsin. Tillbaka i basketettan under sin första säsong är hon Borås Baskets överlägset mest effektiva spelare och har det högsta poängsnittet.

ÅRETS LEDARE

Lars Axelsson, Trollhättans FiK

Motivering: Ordförande och tränare för medeldistanslöparna sedan TFiK bildades 2008. Föreningen har under Lars ledning präglats av utveckling och uppbyggnad och har i dag drygt 400 medlemmar, jämnt fördelade mellan könen. Lars bidrog starkt till att ett nytt klubbhus kom på plats på Edsborg och att Trollhättan för första gången stod som värdstad för ett SM i friidrott (USM 15-16 år). Förutom att han var tävlingsledare under USM har han basat för TFiK Inne, McDonaldsspelen och Lilla McDonaldsspelen med drygt 2 000 starter. Lars har också initierat en satsning på lagtävlingar i serieform med stor framgång. Cirka 50 svenska och nysvenska ungdomar fick också möjlighet att genom Lars försorg delta i klubbens friidrottsskola i somras.

Jirayr Arag, Trollhättan Elite Thaiboxning

Motivering: Arbetar ihärdigt för en meningsfull fritid för barn, ungdomar och vuxna samt för att integrera kvinnor, män och personer med olika kulturella bakgrunder i klubbens aktiviteter. Han har med sin glädje, sitt goda ledarskap och kunnande fått klubben att växa från några få personer till fullsatta lokaler på bara några år.

Marko Kallunki, Kumgang Taekwondo Trollhättan

Motivering: För sitt outtömliga engagemang; han lever, äter, andas och drömmer taekwondo. Marko brinner för att lyfta barn och ungdomar framåt i såväl livet som idrottsutövandet. Han är en ledare som ser, lyfter och behandlar alla rättvist. Marko är en av föreningens viktigaste ledare när det gäller brobyggandet mellan olika människor, åldrar, kön och etnicitet. Han ser till att alla får en gemenskap, känner tillhörighet och utvecklas i en trygg miljö. Marko är också en av de viktigaste ledarna för föreningens nyanlända och deras integration i samhället.

ÅRETS GENOMBROTT

Elvira Tanderud, Trollhättans FiK

Motivering: Elviras första säsong som sprinter i USM-sammanhang kunde inte ha börjat bättre. Guld inomhus på både 60 och 200 meter samt samma valör utomhus på 80 meter och brons på 300 meter i Trollhättan. På 23 starter i flickor 15 under 2019 tog Elvira 19 segrar, tre andraplatser och en tredje. Elvira har därtill i allra högsta grad med fyra individuella segrar av fyra lika många möjliga bidragit till TFiK:s damlags avancemang i seriesystemet. Sedan hösten 2019 ingår Elvira i sprinttränaren och göteborgaren Anders Palmqvists elitgrupp.

Bleron Ademi, Kumgang Taekwondo Trollhättan

Motivering: För sina internationella prestationer under 2019. Han var den svenska kadett som vann flest matcher och tävlingar internationellt. Han deltog i tre världsrankingtävlingar och tog guld i Dutch Open, German Open samt silver i Belgium Open. Bleron var inför VM åtta på världsrankingen i sin viktklass och gjorde på VM en riktigt bra insats med en femteplats som resultat. I Sverige var han överlägsen under 2019 och vann alla tävlingar han ställde upp i samt blev svensk mästare.

Ellen Nilsson, Sandvikens AIK

Motivering: Tog SM-silver F17 med Surte/Kareby och blev världsmästare efter att ha blivit målskytt i F17-finalen i finländska Varkaus. Gripen-fostrade Ellen har i tidig ålder etablerat sig som elitspelare i bandy och tagit en ordinarie plats i SAIK:s laguppställning under säsongen 2019/20.

ÅRETS LAG

Trollhättans FK Halvorstorps IS

Motivering: Ungdomlig entusiasm kombinerat med stor rutin hos erfarna spelare var viktiga ingredienser när ledarteamet med huvudtränaren Håkan Sandersson i spetsen skapade en vinnarmentalitet som tidigt resulterade i serieseger och avancemang till division 1. Kombinationen TFK HIS är ett utmärkt exempel på vad samarbete och samförstånd kan leda fram till i positiv bemärkelse.

Sjuntorps IF

Motivering: 100-årsjubilarens herrlag har gått från sexan till fyran på tre säsonger med ett lag från en förening med båda fötterna i myllan. Bygdens lag som tagit steg för steg i seriesystemet med en stark lagkänsla där alla jobbar tillsammans för att vinna. Spelare och ledare har en stark klubbkänsla och fortsätter i laget år från år.

Trollhättans Volleybollklubb

Motivering: Tillsammans har damlaget under hösten och vintern utvecklats mycket, både som lag och individuellt. Inför säsongen var det många ung­domar som tog en plats och de har bidragit med mycket energi och envishet. Det har också vuxit fram en härlig “vi-känsla” som inte fanns i laget innan.

ÅRETS FÖRENING

Följande föreningar har nominerats:

Trollhättans Friidrottsklubb

Troll­hättans Simsällskap

Sportdykarklubben Vått 69

Trollhättans Sport­ryttare

Trollhättans Badmintonförening

Kumgang Taekwondo Trollhättan

Trollhättans AK

KFUM Trollhättan

Sjuntorps IF

Trollhättans Skateboardförening

Trollhättans SOK

Trollhättans BoIS

Trollhättans Roddklubb

Trollhättans Volleybollklubb

Trollhättans Skarpskytteförening

ANNONS