Trollhättegrabben Andreas Åhwall gjorde sitt livs lopp på 10 000 meter vid SM i Umeå i helgen. Med tiden 29.59,34 blev han sexa och gick för första gången under 30 minuter på bana. "Nu kan man väl kalla sig för löpare på riktigt", sa han efter loppet.

Åhwall under 30 minuter på SM-milen

I helgen avgjordes friidrotts-SM på Campus Arena – en av de främsta friidrottsarenorna i Sverige. En riktigt nöjd Andreas Åhwall, Trollhättelöparen i Hässelby SK, gjorde sitt livs lopp på 10 000 meter. Andreas gick för första gången under 30 minuter och blev sexa på distansen.

|

– Jag kan inte vara annat än nöjd, det här var ju första gången jag gjorde ett sub 30-lopp på bana, sa en strålande nöjd Andreas Åhwall.UMEÅ.

Åhwall sprang in på tiden 29.59,34 och det i ett lopp som inte hade riktigt perfekta förhållanden. Just innan starten på kvällens sista lopp, så bröt en tropisk storm ut med regn och hagel. Inte lika illa som det var när Finland arrangerade VM för nästan tio år sedan och Sverige EM året efter, men tillräckligt illa för att fördärva det perfekta sommarvädret.

– Äntligen, nu satt den på riktigt! Jag hade 27.07 på nio kilometer, så sista kilometern gick snabbt och det är jag nöjd med.

Annars blev det lite av "göra loppet själv".

– Ja, jag hamnade ett tag i något av ett Ingemansland. Men jag tycker ändå att jag grejade det rätt bra. Och så sa jag att loppet börjar inte förrän efter fem kilometer – och det gjorde det.

Vad säger du om tiden?

– Det är ju första gången under 30 minuter, så det här var en milstolpe för mig. Nu kan man väl kalla sig för löpare på riktigt.

Vann loppet gjorde Adil Bouafif, klubbkamrat med Andreas och klar för EM i Zürich, med tiden 29.15,88.

Åhwall sprang även 5 000 meter, men orkade inte alls och slutade tia på 14.58. Segern där gick till Ababa Lama från Hälle med 14.24,30.

När det gällde finalen på 400 meter häck kändes det efter försöken att det var många som hade chansen på medaljer.

En var heatsegraren i andra försöket, Jim Christensson från Mölndals AIK och med rötterna i Trollhättans SK. Han hade där 53,21 och övertygade.

I finalen såg det bra ut och Jim gick mot en medalj, men med två häckar kvar hakade han i den nionde och föll.

Nästa år behåller Norrland mästerskapet då Söderhamn får ta över SM-pinnen.

I fredags blev det också klart att Turebergs FK arrangerar friidrotts-SM 2016 på Sollentunavallen.