Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Annie klart bäst i hoppning

Tävlingsåret 2018 har bjudit på många fina prestationer från områdets ponnyryttare. TTELA har sammanställt en topplista på de mest framgångsrika utifrån Svenska Ridsportförbundets resultat och rankinglistor. Inom ponnyhoppningen är Annie Karlsson från Trollhättans SR helt klart bäst med sina 476 poäng.

Annie Karlsson, som fyller 14 i år, gjorde i fjol 128 starter varav 113 på fyra olika ponnyer och resterande 15 på två hästar. Annie har tävlat upp till medelsvår B på både B- och D-ponny, och som främsta meriter är två topp-10 placeringar på SM med Låddenhöjs Nurit. 2018 var Annie bäst i klubben, området, distriktet och 15:e i Sverige av alla ryttare från 13 år och uppåt på ponny.

- Det roligaste och bästa från året var att jag kvalade båda B-ponnyerna, Jump Inn’s Black Shadow och Låddenhöjs Nurit, till SM och att jag sedan lyckades bli placerad på topp tio både inne och ute på SM.

Båda B-ponnyerna är nu sålda men Annie minns flera roliga tävlingar med dem, bland annat Baltic Cup i Danmark.

- Det var en rolig tävling där jag kom tvåa med Skugga (Jump Inn’s Black Shadow) och även var med i det vinnande laget med henne.

Under fjolåret började Annie att tävla D-ponnyn Cnocban Annabelle som överträffade alla förväntningar.

- Annabelle har gått jättebra, hon har utvecklats från lätt D till seger i medelsvår B under året. Hon är min favoritponny för att hon är så rolig och tävlingsinriktad.

Planen för 2019 är att starta högre klasser med Annabelle och hästen Super Ture som hon nu satsar vidare på efter B-ponnytiden. Årets mål är bland annat SM med dem båda.

Mattsson näst bäst

Årets tvåa, Blenda Mattsson, fyller 13 i år. 2018 tävlade hon med fyra olika ponnyer, två B-ponnyer och två C-ponnyer. Totalt red Blenda ihop 159 poäng varav 125 i hoppning. Blenda har tävlat upp till medelsvår B i hoppning och lätt A i dressyr.

- Det roligaste förra året var nog Räkanhoppet i Strömstad där jag placerade mig i fyra klasser med Nattens Chateau och dessutom vann två. Även min andra ponny Gando var placerad. Extra kul var det nog för att jag dessutom vann meetingpriset.

Blenda som har fyra ponnyer har svårt att välja ut någon favorit bland dem även om B-ponnyerna Amazing Mr Agat och Nattens Chateau ligger henne lite närmare om hjärtat eftersom hon haft dem i fyra respektive tre år. Under 2019 planerar Blenda att fortsätta att utvecklas med sina C-ponnyer och att kvala till SM med Nattens Chateau. Ett annat mål är att tävla Baltic Cup.

Fjolårets etta, Ellen Johansson, har satsat på sin storhäst och där ridit mästerskap. Hon har därför bara ridit några få ponnytävlingar. I övrigt finns de många unga ryttartalanger på gång i området. Bland annat finns en stark B-ponnyliga i Vänersborg med på topplistan. Under toppskiktet finns ännu fler duktiga ekipage som tävlat lokalt och därför inte fått några rankingpoäng ännu.

FAKTA:

Topplistor för ponnyryttare 2018

Hoppning

1. Annie Karlsson, TSR, 476 poäng.

2. Blenda Mattsson, TSR, 125.

3. Felicia Reuterberg, VRF, 88.

4. Alva Martinson, VRF, 43.

5. Ellen Johansson, VRF, 33.

6. Tilda-Lovisa Björk, LERK, 32.

7. Ella Hallqvist, VRF, 29.

8. Mira Hagemann, VRF, 28.

9. Tua-Lisa Carlsson, DHSK, 20.

10. Elsa Selin, VRF, 8.