Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strömstads Mikael Ekvall är ute efter revansch på Hälles Mustafa Mohamed i årets Göteborgsvarv. Bilden är från fjolårets SM-final på 10 000 meter.

Ekvall är ute efter revansch på Mohamed

Förra året var Mustafa Mohamed en hundradel snabbare i tidernas jämnaste SM-final på 10 000 meter. I Göteborgsvarvet vill Mikael Ekvall ta revansch. – Han är gammal, men han är snabb ändå, säger Ekvall om lokalrivalen.

I morgon avgörs årets upplaga av Göteborgsvarvet. Hälles Mustafa ”Musse” Mohamed är den senaste svensk att vinna Göteborgsvarvet, vilket han lyckades med både 2002 och 2004.

Det är med andra ord ett ganska bra tag sedan, men när Hällelöparen nu gör comeback i Varvet är det ingen som betvivlar 38-åringens kapacitet.

– Han är alltid bra, Musse. Han är gammal, men han är fortfarande snabb. Jag tränar med honom ibland när jag är hemma, och han är bra, säger vänersborgsbördige Mikael Ekvall som tävlar för Strömstads löparklubb.

27-årige Ekvall hade ett frustrerande 2016 där han hela tiden väntade på ett positivt besked om OS i Rio, men där svaret till slut blev ett nej. I år är han sedan tidigare uttagen till VM i London och Göteborgsvarvet blir en del av uppladdningen till det – men framför allt står ett SM-guld i halvmaraton på spel.

– Jag tycker att jag är i bra form och det ska bli kul att springa Varvet. Jag hoppas att jag kan springa snabbare än vad jag har gjort tidigare år och att jag kan vinna guldet.

Hur stora chanser har du att ta hem det?

– De är stora, tror jag.

2014 slog Ekvall Mustafa Mohameds svenska rekord på halvmaraton, vilket kändes som ett tronskifte. Men så sent som i höstas var det den gamle som drog längsta strået när han spurtade ner Ekvall på SM och efter en mils löpning vann med minsta möjliga marginal.

– Haha, ja sist vann ju han med 0,01 sekund, så jag hoppas att jag kan vara före honom den här gången. Men det vet man inte förrän man är där.

Totalsegern i Varvet lär bli svår att nå för någon av svenskarna. Fler meriterade världslöpare ställer upp och då räcker förmodligen inte ens svenskt rekord (1.02,29) för att hota.

– Det beror på deras utgångsfart, men det brukar gå väldigt, väldigt fort, och tyvärr är jag inte tillräckligt bra för att gå med killar som springer på 59.30. Det är nästan omänskligt, säger Ekvall.