Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

En klassiker i Tvåstad

Skidåkning, cykling, simning och löpning. Det är grenarna i En Svensk Klassiker. Nu ser en lokal variant dagens ljus i Tvåstad. – Det ligger i tiden, säger Ulf Nyström, en av idémakarna.

Redan om en dryg månad, den 30:e april, kan du klara den första utmaningen i Tvåstadsklassikern. Då genomförs cykelloppet Hunnebergsrundan.

Sedan rullar arrangemangen på med jämna mellanrum året ut.

– Folk är medvetna om betydelsen av att röra på sig. Dessutom är det socialt att träffa andra motionärer och vi vet att det är många som vill ta chansen att utmana varandra i olika idrotter. Nu får man en chans att göra det på hemmaplan, säger Eva Sanzdevelasko, till vardags verksam inom Alliansloppet.

Tvåstadsklassikern ska vara möjlig att genomföra för alla ungdomar och vuxna som med nyfikenhet och lust att röra på sig vill få en utmaning att sträcka sig emot.

– Det kommer att finnas två varianter, den lilla och den stora klassikern, berättar Roger Evertsson från Friskis och Svettis i Vänersborg.

Idén till Tvåstadsklassikern föddes i vintras och kommer från utmaningen En Svensk Klassiker, där långa krävande prestationer som Vasaloppet eller Engelbrektsloppet på skidor, Vätternrundan på cykel, Vansbrosimmet och Lidingöloppet i löpning ingår.

Utmaningarna i Tvåstad blir mer på en nivå för vardagsmotionärer, även om det krävs en viss grundkondition och vilja för att klara dem.

– Det började med att vi som arrangerar Kraftprovet i Trollhättan och Sylvesterloppet i Vänersborg satte oss ner och pratade ihop oss för ett par månader sedan. Utifrån det samtalet föddes idén till Tvåstadsklassikern, berättar Ulf Nyström.

Liknande utmaningar finns i en del andra kommuner och regioner runt om i landet, bland annat i Göteborg och Värmland.

– Det kommer att finnas två tillfällen varje år att klara cykelutmaningen, skidutmaningen respektive löparutmaningen. Simningen är begränsad till ett tillfälle, Kanalsimmet i juli, fortsätter Ulf Nyström.

Arrangörerna hoppas att Tvåstadsklassikern ska bli en utmaning som återkommer varje år.

– Arrangemangen finns ju redan, så på det sättet innebär det inget merjobb. Det som kan hända är att vi får nya deltagare, i vart och ett av de olika loppen, men det är i så fall bara en angenäm effekt, säger Eva Sansdevelasko.

Arrangörerna har öppnat en hemsida för utmaningen, tvastadsklassikern.se.

– Där lägger vi all nödvändig information och det går även att anmäla sig till loppen via hem- sidan, säger Ulf Nyström.

Fotnot: Tvåstadsklassikern är ett samarbete mellan flera olika idrotts- och motionsföreningar i Trollhättan/Vänersborg. Cykelklubben Wänershof, OK Skogsvargarna, Trollhättans SOK, Alliansloppets SK, Trollhättans IF, Friskis & Svettis Vänersborg, Trollhättans Simsällskap.