Johanna Skoglund kan titulera sig svensk juniormästare i laser radial efter förra veckans tävlingar i Västerås. (Arkivbild)
Johanna Skoglund kan titulera sig svensk juniormästare i laser radial efter förra veckans tävlingar i Västerås. (Arkivbild)

Första SM-guldet i sista försöket

I sitt elfte och sista junior-SM kom Johanna Skoglunds första guld. – Självklart var det något jag hade hoppats på, säger Vänersborgsseglaren som nu också gjort sitt i laser radial-klassen.

ANNONS
|

Tävlingen avgjordes i Västerås, eller närmare bestämt på Mälarens lömska vatten. Just svårighetsgraden gjorde det viktigt att få en bra start – och det fick Johanna Skoglund, som vann det inledande racet. – Eftersom det är så svårseglat så var det skönt att sätta första racet. Börjar man dåligt så brukar det alltid bli jobbigt, säger hon. Därefter var Skoglund, som sedan 2007 tävlar för Hjuviks Båtklubb, säkerheten själv. Under de elva seglingarna som följde slutade hon som sämst fyra, och redan före den avslutande etappen så var SM-guldet i hamn. – Man får ju räkna bort ett av tolv resultat så jag hade inte behövt tävla i sista racet. Det var som sagt lite konstiga förhållanden så det var gôtt att inte ha någon press på sig där, konstaterar Skoglund. På grund av problem med ryggen och knäna väljer hon nu att lämna klassen och testa något nytt. Vad det blir är dock inte helt bestämt ännu. – Jag får nog byta till en större båt, kanske blir det match racing eller något liknande. Det är planen i alla fall, säger Johanna Skoglund som inte räknar SM-tecknet som hennes största bedrift i karriären, men definitivt en av höjdpunkterna. – Framförallt var det extra roligt eftersom det var avslutningen i laser radial. Jag kan inte vara annat än nöjd med resultatet.

ANNONS

Fotnot: SM-tecknet innebär att Johanna Skoglund i höst får delta med en besättning på 5 stycken seglare i Mästarnas Mästare.Varje rorsman som under 2016 vunnit ett Svenskt Mästerskap (SM) eller Svenskt Juniormästerskap (JSM) inbjuds att delta i Mästarnas Mästare, som i år avgörsden15-16 oktober i Båstad.

ANNONS