Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Flera landslagsåkare till Alliansloppet

Långloppseliten får konkurrens med flera av Sveriges bästa landslagsåkare i årets allianslopp. Senast i raden att ge klartecken är Calle Halfvarsson, Linn Sömskar och Bengtsforsbördige Viktor Thorn, som är ny i a-landslagstruppen till kommande säsong.

– Det här höjer nivån på loppet ytterligare ett snäpp, myser Magnus Larsson i tävlingsledningen.
Långloppseliten med stjärnor som Anders Aukland, Jörgen Brink och Sandra Hansson dominerade Alliansloppet de första åren. Men på senare tid har andra elitåkare gjort upp om segern. I år växer bredden på toppen ytterligare när flera traditionella åkare på landslagsnivå bekräftat sina anmälningar och utmanar.

Sveriges bästa åkare på herrsidan, Johan Olsson, var tidigt ute med att anmäla sig. Och med de senaste namnen på startlistan får de etablerade långloppsteamen med åkare som Anders Aukland, Tord Asle Gjerdalen och de senaste Vasaloppsvinnarna Petter Eliassen och Jon Kristian Dahl det hett om öronen.
Viktor Thorn från Bengtsfors, som är ny i den svenska a-landslagstruppen, gör en intressant start.
– Jättekul med en landslagsåkare från närområdet i Dalsland, kommenterar Magnus Larsson.

Viktor Thorn, som fyller 20 år i år, har åkt Alliansloppet flera gånger tidigare. För två år sedan var han med uppe i toppen och slogs om en tätplacering hela vägen in i mål.
– Det är kul att få en tävling på sommaren och känna på hur man ligger till inför vintern, säger Viktor Thorn.
Vad betyder för skidåkningen i området att Alliansloppet finns?
– Det blir mer populärt med skidåkning. Folk får upp ögonen för den. Och när man kan seeda sig till Vasaloppet här så får nog en del mersmak.
Vad har det inneburit för dig att bli en del av a-landslaget?
– Den största skillnaden jämfört med juniorlandslaget är uppbackningen och stödet runt omkring. Och så är det lite fler läger.
Viktor Thorn kom topp 10 på junior-VM förra året. Då blev han också JSM-kung med tre guldmedaljer.
Konkurrensen i Alliansloppet är i princip lika stor på damsidan där långloppsspecialisterna Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren och norskan Laila Kveli alltså utmanas av Hanna Falk och Linn Sömskar från det svenska damlandslaget.
Alliansloppet körs den 27:e augusti.