Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Startklara soffpotatisar. Gabriella Johansson och Jimmy Andersson är redo att ta sig an utmaningen Kraftprovet den 15:e juli.

Gabriella och Jimmy ska klara Kraftprovet

Sommarens stora löparutmaning i Trollhättan närmar sig med stormsteg. Om en vecka gäller det att ha vässat formen. – Det går väl sådär, skrattar Jimmy Andersson, en av två särskilt utvalda soffpotatisar.

Maratonstjärnan Isabellah Andersson är det stora affischnamnet. Men Kraftprovet vore ingenting utan alla motionärer och ”soffpotatisar”.
– Kraftprovet är i grund och botten en tävling för motionärer, kryddat med några elitlöpare. För att stimulera fler att träna inför utmaningen har vi haft några gemensamma träningar på torsdagar under våren, berättar Lars-Göran Dandebo, en av tävlingsledarna i Kraftprovet.

Till det här året har även två soffpotatisar valts ut. De har fått var sin startplats och möjlighet att vara med på gemensamma träningar.
– Vi la ut en utmaning på vår Facebookgrupp i vintras och fick ett 20-tal förslag på soffpotatisar. Ofta var det sambon, arbetskollegan eller någon som tipsade om en person som var lite slö, berättar Peter Strömberg i tävlingsledningen.
– För dem vi valt ut handlar det om att på några månaders tid kunna gå från relativt otränad till att kunna springa Kraftprovet.

De som valdes ut som soffpotatisar var Gabriella Johansson från Vargön och Jimmy Andersson från Stora Mellby.
– Det går väl sisådär får jag erkänna. Jag var med på en träning i förförra veckan och ska vara med nu på torsdag (läs igår kväll) också, säger Gabriella Johansson.
– Jag får väl säga att jag är ganska lat av mig och jag skulle behöva träna en del och springa. Min kropp behöver ut.
Erfarenhet från tidigare träning sträckor sig längre bak i tiden då Gabriella spelade fotboll och tränare friidrott.
– Men jag har aldrig sprungit längre än fem kilometer tidigare. Det gjorde jag i vårruset tidigare i år. Men jag ser jättemycket fram emot Kraftprovet. Min målsättning är att ta mig runt.

Jimmy Andersson har lite mer erfarenhet av att träna som vuxen.
– Det är långt mellan gångerna, men jag sprang Göteborgsvarvet för två år sedan och Kraftprovet för tre år sedan. Nu har jag fått lite ont i ett knä, men jag hoppas att det ska gå vägen. Jag vill förbättra min tid från senast då jag sprang på 1,10 ungefär.
Bra draghjälp får han under loppet i form av sambo Maria Olofsson.
– Hon är en sporre. Hon tränar betydligt mer än mig och vi ska ta oss runt tillsammans.
Kraftprovet är 11,6 kilometer långt och avgörs i sluss- och fallområdet i Trollhättan på eftermiddagen den 15 juli.