Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

”Jag fick slita som en hund”

Förra året valde Andreas Nygaard fel taktik inför Alliansloppets spurtstrid. I år hade han lärt sig sin läxa. – Men jag fick slita som en hund, säger 26-åringen från Norge.

Att Alliansloppet avgörs i höjd med Hansenplatsen är ingen ovanlighet i sig, men däremot fanns oväntat många presumtiva segerkandidater i årets upplaga. Tätklungan efter dryga 48 kilometer bestod av ett 30-tal åkare och med de förutsättningarna gällde det att behålla kylan och göra kloka vägval.

– Jag kände ju att det handlade om att ha en bra position. Det är svårt att gå runt folk och brukar bli lite kaotiskt på slutet, så jag fick (Tord Asle) Gjerdalen att köra lite framför mig för att motvinden skulle vända. Sedan ville jag inte ligga först heller för att bränna krutet, men när de släppte förbi mig så var det bara att gå ”all in”, säger Andreas Nygaard som representerar den nordnorska klubben Burfjord IL.

Med fyra, fem åkare i bredd var det nästan svårt att utröna vem som var först över mållinjen – men Nygaard hade marginalen på sin sida och var en tiondel före landsmannen Torgeir Thygesen. Segertiden: 1.41,36.

– Att vinna på den högsta nivån är en fantastisk känsla, och det händer inte så ofta heller. Dessutom var det första gången jag vann här, påpekar norrmannen som var femma när samma tävling avgjordes ifjol.

– Då följde jag inte med när de bästa drog, så jag var lite besviken den gången. Nu kom jag in med vad jag trodde var dålig form, så jag fick ha en lite annan taktik.

Föga oväntat blev också det tionde Alliansloppet i ordningen en rejäl Norgehistoria. Karl-Johan Westberg, från Borås SK, klämde sig visserligen in på tredje plats, men därefter följde ytterligare tre norrmän. Den som länge såg ut som det största hotet, en viss Petter Northug, försvann dock i slutskedet på grund av två (!) brutna stavar.

– Det var lite synd, han har ju vunnit otaliga spurter under sin karriär och man vill ändå kämpa mot de bästa. Hade jag blivit slagen av honom så hade jag ändå varit glad, menar Andreas Nygaard som inte uppfattade den kalabalik som uppstod bara någon kilometer från målet.

Istället såg han till att skriva in sig i loppets historieböcker som den sjätte norske segraren på tio försök – Sverige har fyra herrsegrar – och sken efteråt, av förståeliga skäl, ikapp med solen.

 – Jag kom från sex grader och regn i Trondheim, så det här var lite som att komma tillbaka till sommaren igen, sa 26-åringen nöjt.