Hockeystudier på gymnasiet. Från hösten 2017 blir det möjligt med hockey på skolschemat i både Vänersborg och Trollhättan. (Arkivbild).
Hockeystudier på gymnasiet. Från hösten 2017 blir det möjligt med hockey på skolschemat i både Vänersborg och Trollhättan. (Arkivbild).

Klappat och klart för idrottsgymnasium

Nu har politikerna sagt sitt. Och därmed är dörrarna öppna för att starta idrottsinriktningar på gymnasienivå i Trollhättan för både handboll och ishockey.

ANNONS
|

– Det som politikerna sagt ja till är ett nytt regelverk för idrott på schemat på gymnasienivå, säger Johan Olofson på Kunskapsförbundet Väst.

Han fortsätter.

– I praktiken innebär det här att eleverna, när vi slutit avtal med THC och KFUM Trollhättan, får möjlighet att träna ett par timmar extra pass specialidrott per vecka under skoltid.

Politikerna tog beslutet om det nya regelverket vid ett sammanträde på tisdagen.

De extra studietimmarna med idrott blir möjliga genom att eleverna kan söka individuellt val idrott på gymnasiet - totalt handlar det om två kurser på vardera 100 poäng - de två första läsåren.

ANNONS

Meningen är att möjligheterna ska erbjudas från och med höstterminen 2017.

– Vi har suttit ner med ishockeyn och där är vi helt överens. I januari ska vi sitta ner med handbollen och göra klart med dem också. Ambitionen är att göra klart med båda idrotterna så att de här utbildningsmöjligheterna kan starta hösten 2017, säger Johan Olofson.

Det finns ett liknande samarbete mellan Kunskapsförbundet Väst och Vänersborgs HC i Vänersborg. Behövs det verkligen ett liknande samarbete med THC i Trollhättan, när det bara är en mil mellan städerna?

– Ja, det gör det. Vissa gymnasieprogram finns bara i Vänersborg, andra bara i Trollhättan. För oss på Kunskapsförbundet är det en smidigare lösning att ha ett samarbete med båda klubbarna.

Ser du någon risk i att det blir en konkurrenssituation mellan klubbarna?

– Nej, det gör jag inte. Det är snarare tvärtom. De som i dag spelar i VHC får nu även möjlighet att söka sig även till Trollhättan, precis som dem som i dag spelar i THC kan gå i Vänersborg. Men sedan är det så att man inte måste vara med i någon klubb. Och både pojkar och flickor är välkomna och man är även välkommen om man kommer från till exempel Grästorp eller Uddevalla.

ANNONS

De gymnasier som omfattas av samarbetet är Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg (där endast ishockey) samt från hösten 2017 även Nils Ericssongymnasiet och Magnus Åberggymnasiet i Trollhättan (här både ishockey och handboll).

Johan Olofson ser eleverna som de största vinnarna med de nya möjligheterna.

– Det blir dubbla vinster för dem. Dels brukar det bli bättre studieresultat när man rör på sig. Dels är det en fantastisk möjlighet att vi kan bidra till att ungdomar hänger kvar i sin idrott längre upp i åldrarna i både Trollhättan och Vänersborg. På så sätt slår vi ett slag för folkhälsan i båda städerna.

ANNONS