Klubbytet som gjorde Simon till en vinnare

Klubbyte, cupfinal inför ett fullsatt Parken och landslagsuttagning. Men på frågan vilket som var 2019 års höjdpunkt blir svaret något helt annat.
– Jag blev pappa för första gången, det är det största som har hänt mig, säger fotbollsproffset Simon Hedlund.

ANNONS
|

Av förklarliga skäl har TTELA inte kunnat träffa Simon Hedlund för att berätta att han av blivit utsedd till Årets manliga idrottare 2019 av idrottsgalans jury. Simon befinner sig i Danmark, vi i Sverige och gränsen däremellan är stängd.

Ett telefonsamtal löser dock det hela.

– Vad roligt. Det är jättekul att vinna och roligt att någon annan också ser att det går bra för mig, säger han när han nås av beskedet.

Bra tränare är guld värda

Simon Hedlund började sin fotbollskarriär i Trollhättans FK, men bytte efter några år till IFK Trollhättan.

– Jag tyckte alltid att IFK hade så bra spelare när vi mötte dem, och jag kände att det var där jag kunde utvecklas bäst. Och så verkade deras tränare Mattias Haglund väldigt duktig. Det var helt rätt byte för mig, jag tycker att jag utvecklades väldigt mycket där, säger Hedlund.

ANNONS

Och just Mattias Haglund kom att få en speciell plats i Simons hjärta.

– Han ville alltid att jag skulle utvecklas och att det skulle gå bra för mig, han förtjänar verkligen lite extra credd.

Simon Hedlund gick till IF Elfsborg som 16-åring och stannade sedan i klubben i sju år.
Simon Hedlund gick till IF Elfsborg som 16-åring och stannade sedan i klubben i sju år. Bild: Tomas Fasth

Efter IFK blev det en sejour i FC Trollhättan innan IF Elfsborg visade intresse och 2009, blott 16 år gammal, flyttade Simon till Borås. Där blev han sedan kvar till augusti 2016, då han värvades av Union Berlin i tyska andraligan.

LÄS MER:Allt började med Bruce Lee för Marko Kallunki

LÄS MER:Elvira är friidrottstalangen som vågar drömma stort

LÄS MER:Madelenes comeback en riktig trepoängare

Till en början var det ett lyckat klubbyte, Simon gjorde bra ifrån sig och fick stort förtroende av tränaren. Men så hösten 2018 blev det dåligt med speltid och efter en schism med nye tränare Urs Fischer valde Hedlund att i januari 2019 lämna Tyskland för Danmark och Bröndby.

– Jag fick upp mitt självförtroende igen. Att komma till en klubb som trodde på mig betydde mycket, berättar han.

"Synd bara att vi inte vann"

När han nu ser tillbaka på sitt första år i Danmark är cupfinalen mot Midtjylland på ett fullsatt Parken ett minne som sticker ut.

– Vi förlorade visserligen på straffar men det var en höjdpunkt att vara med den dagen. Jag tror att arenan tar runt 35 000 och Bröndby hade närmare 25 000 supportrar där. Det var mäktigt att se dem där inne på arenan och höra när de sjöng. Synd bara att vi inte vann så att vi fick fira med dem.

ANNONS

LÄS MER:Årets eldsjäl blev knockad av Skofteby-Bengtsson

LÄS MER:Från nykomling till seriesegrare på tre år

Dessutom blev han uttagen till januariturnén och fick således göra både landslagsdebut och sitt första mål i blågult.

– Det var kul att få träffa ledarstaben och alla spelare, och att dessutom får göra mål var ännu roligare, säger Hedlund.

Livsförändrande händelse

Dock finns det något som etsat sig fast ännu starkare, och det har inget med fotboll att göra.

– 2019 blev jag pappa för första gången och det var väldigt stort. Förhoppningsvis har det gjort mig till en bättre fotbollsspelare och människa. Jag tror jag kan släppa förluster och motgångar lite lättare nu. När jag kommer hem och ser min son le mot mig så försvinner det, säger Simon Hedlund.

Simon Hedlund

Ålder: 27 år.

Bor: Köpenhamn.

Familj: Sambon Sandra och sonen Leo.

Gör: Fotbollsproffs i danska Bröndby IF.

Nu är Hedlund inne på sin andra säsong i Danmark, en säsong som man inte vet hur den kommer att sluta. Danska ligan var i full gång när coronapandemin slog till och i mitten av mars, med två omgångar kvar, stoppades alla matcher på obestämd tid.

Just nu handlar det om att ta dag för dag.

Men framtidsdrömmar finns det ändå plats för.

– Givetvis skulle jag vilja gå till en ännu bättre klubb och spela ännu högre upp. Jag har som mål att fortsätta försöka prestera och spela mitt spel, så förhoppningsvis blir det bara bättre och bättre.

ANNONS

Vad driver dig framåt?

– Det är att försöka bli bättre hela tiden, jag vill visa att jag blir en bättre fotbollsspelare, säger Simon Hedlund.

Årets manliga idrottare

Vinnare: Simon Hedlund, Bröndby IF.

Motivering: Gjorde sin internationella proffsdebut 2016 i tyska Union Berlin och spelade under 2019 till sig en ordinarie plats i ett av den danska super­ligans bästa lag, Bröndby. Som kronan på verket blev han uttagen i truppen till A-landslagets januariturné. IFK Trollhättan-fostrade Simon är ytterligare en i raden av fotbollsspelare från staden som etablerat sig på internationell nivå.

Övriga finalister var Kristian Karlsson, Borussia Düsseldorf, och Arber Azemi, Kumgang Taekwondo Trollhättan.

Vinnarna Trollhättans idrottsgala 2020

Årets prestation: Madelene Kristensson, Borås Basket.

Årets genombrott: Elvira Tanderud, Trollhättans FiK.

Årets lag: Trollhättans FK Halvorstorps IS.

Årets eldsjäl: Arne Lundqvist, Trollhättans FK.

Årets ledare: Marko Kallunki, Kumgang taekwondo.

Årets manliga idrottare: Simon Hedlund, Bröndby IF.

Årets kvinnliga idrottare:

Årets förening:

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS