Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Line Cederberg från Vänersborg tävlar i den danska landslagsdressen under junior-VM i orientering.

Line från Vänersborg tävlar i orienterings-VM

Hon tog studenten för en månad sedan. Någon vecka senare togs ut hon i det danska junior-VM-laget. På söndag springer Line Cederberg från Vänersborg sprint-distansen i Schweiz.

18-åriga Line Cederberg har en svensk pappa och en dansk mamma. Och dubbla medborgarskap. Det är hon extra glad för just nu när junior-VM i orientering avgörs i Schweiz.
– Det ska bli roligt att tävla för Danmark. Det är inget stort orienteringsland, men de ger bra stöd till dem som tävlar.
Hon säger att hon blev förvånad över beskedet att hon tagits ut till junior-VM.

– Jag missade de danska uttagningstävlingarna eftersom jag tog studenten den helgen. Men jag kunde vara med på de svenska uttagningstävlingarna i stället två veckor senare. Då kom jag trea på långdistansen. Det kanske var det som gjorde att jag blev uttagen, funderar Line Cederberg.
Hon har som främsta meriter tidigare en fjärdeplats från junior-SM (D18) och en andraplats på en etapp i O-ringen (D18). Båda insatserna är från förra året.
– Men i år har jag utvecklats jättemycket. Jag har haft en bra försäsong och jag har kunnat träna på ordentligt under vintern.

Line Cederberg har bott i Eksjö de senaste tre åren där hon pluggat på orienteringsgymnasiet. Men klubbadressen Vänersborgs OK har hon behållit.
Hon är uttagen i hela fyra olika tävlingar på junior-VM – sprint, långdistans, medeldistans och den avslutande stafetten.
– Det är väl på medeldistansen jag har störst chans att lyckas. Det är en kortare tävling och kontrollerna sitter tätare än på långdistansen. Om jag gör ett bra lopp kan jag placera mig runt en 10:e plats.
I så fall slår hon brorsan Björns bästa insats i ett junior-VM. Han blev 28:a på en sprint från förra året.
– Det ska jag absolut försöka slå. Det vore kul att vara bäst i familjen.
Sprinten – som är en stadsorientering – avgörs på söndag. Långdistansen går på måndag. En mycket tuff och krävande bana på 2 000 meters höjd där löparna är ute i terrängen i en hel timme.
På onsdag är det medeldistans och på fredag den avslutande stafetten.