Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Med sikte på Österrike. 14-årige Lukas Larsson från Vargön ska spela junior-VM i bangolf i Österrike.

Lukas är yngst på junior-VM

Han fyllde 14 år i början av juli. Tog silver på junior-SM i bangolf några dagar senare. Nu ska Lukas Larsson från Vargön förgylla sommarlovet med att spela junior-VM i Österrike. – Det ska bli kul. Jag åker dit för att ha roligt och för att hjälpa laget, säger Lukas.

Vi träffas på bangolfanläggnin­gen vid Hunneberg. Det är här som Lukas Larsson spenderar en stor del av sitt sommarlov.
– Jag är här ungefär fyra dagar i veckan. Då brukar jag oftast vara här en hel dag och spela. Sju, åtta timmar per tillfälle ungefär, säger Lukas och ler.
Han trivs med bangolfen. Och nu när han fyllt 14 år har han ­börjat tävla med juniorer som alla är äldre än honom.

– Man är junior från det att man är 14 år till det att man är 19, förklarar Lukas, som trots sin ringa ålder redan är en rutinerad bangolfspelare. Han har inte mindre än fyra guld och två silver från sina år som spelare på ungdoms-SM.
Och i år blev det alltså medalj ­direkt på junior-SM, som avgjordes i Norrköping i början av juli.
– Jag var yngst bland juniorerna på SM och jag är den yngsta i juniorlandslaget också. Och kanske på hela VM. Det är ingen som är yngre än 14 år i alla fall, berättar Lukas.
Men att han är yngst är inte något som bekymrar honom. Han ser hela resan till Bischofshofen (där junior-VM spelas) som ett stort och härligt äventyr.
– Jag vet inte så mycket om Österrike, mer än att det ligger i Europa, säger han anspråkslöst.

Lukas Larsson åker till Bischofs­hofen tillsammans med ytter­ligare sex killar och fyra tjejer i det svenska juniorlandslaget. Med sig har de förbundskaptener och ledare. Avresa är på tisdag, men tävlingarna börjar inte förrän den 10 augusti.
– Vi åker ner så att vi kan förbereda oss så bra som möjligt. Vi tävlar på två olika underlag – betong och europabana (eternit) och vi byter underlag efter varje runda. Det är för att det ska bli så utslagsgivande tävlingar som möjligt, förklarar ­Lukas Larsson.
Betongunderlaget är svårare, tycker Lukas. Framför allt eftersom banorna är lite längre.

Men formen verkar det inte vara något fel på. I förra veckan gick han en träningsrunda på en europabana (eternit) i Trollhättan på 18 slag (18 spikar). Det var han den femte någonsin att lyckas med på den banan.
– Jag har spelat bra hela det ­senaste året, även inomhus och hela förra sommaren.
Junior-VM inleds med lagspel, ­sedan är det individuella tävlingar dit de bästa spelarna från lagtävlingen kvalificerar sig.
– Jag åker ner för att hjälpa ­laget och skaffa mig erfarenhet. Jag ­hoppas på att spela så bra som möjligt, säger Lukas om sin målsättning.