Precision. I precisionsorientering handlar det om att avgöra exakt var på kartan kontrollerna sitter. Ofta är det flera kontroller ute med bara någon meters mellanrum. Det gäller att bestämma sig för vilken som sitter rätt.
Precision. I precisionsorientering handlar det om att avgöra exakt var på kartan kontrollerna sitter. Ofta är det flera kontroller ute med bara någon meters mellanrum. Det gäller att bestämma sig för vilken som sitter rätt.

”Målet är att ta två medaljer i VM”

En svår skada i Vasaloppet 2007 förändrade Michael Johanssons liv. Men i stället för att ge upp sitt rika liv med motion och friluftsäventyr satte han målet att nå landslaget i precisionsorientering. Tolv mästerskapsmedaljer senare är han framme vid drömmen att få tävla i VM på hemmaplan i Strömstad.

ANNONS
|

Vi träffas vid skidstugan i Vänersborg. Det är två veckor kvar till den första tävlingsdagen för precisionsorienterarna i VM i Strömstad. Över 100 deltagare från hela världen är anmälda och kvalificerade. Michael Johansson från Vänersborg är en av dem. Han tävlar i Paralympic-klassen där det är 38 deltagare anmälda. – Jag testade precisionsorientering första gången 2003. Det gjorde jag av ren nyfikenhet i samband med en vanlig tävling i Slätthult, säger Michael Johansson. Han hade fram till dess tävlat i vanlig orientering och lagt banor under många år. – Jag satsade upp till junioråldern, sedan tog intresset för att vara ledare och lägga banor över. Som vuxen var han en god motionär i orienteringsskogen och han åkte även flera Vasalopp. Men så kom den där olyckan i mars 2007 som förändrade tillvaron. – Jag skulle byta spår i en nedförsbacke i Vasaloppet, men fastnade och föll pladask i marken. Det visade sig vara en svår höftskada och när den väl läkte blev följden bland annat artros och smärta. Det gör att Michael Johansson inte längre kan springa. – Jag hade tur som testat precisionsorientering tidigare. Jag bestämde mig för att satsa på det i stället. Det har hjälpt mig att komma tillbaka fysiskt dit jag är i dag. Efter en hel del träning med både rehabilitering, sjukgymnastik och massage tävlade han på hög nivå i precisionsorientering för första gången 2008. Året därpå kom han med i både landslaget och VM-truppen. Men då handlade det mest om att skaffa sig erfarenhet. 2010 tog han sin första individuella medalj i ett stort internationellt mästerskap när europamästerskapen avgjordes i Bollnäs. – Jag fick med mig ett silver individuellt och även ett guld i lag, säger Michael Johansson. Därefter har det blivit ytterligare en mängd medaljer i internationella mästerskap. Inför VM i Strömstad har han samlat på sig hela tolv internationella mästerskapsmedaljer, sex guld och sex silver. Han tycker att formen känns bra inför tävlingarna i Strömstad. – Jag har bilden framför mig hur jag vill att det ska vara. Det blir två starter för mig och jag vill ha minst ett guld med mig hem.

ANNONS

Fakta: Precisionsorientering Hette tidigare handikapporientering, men sporten har breddats de senaste åren och nu kan alla som vill tävla i precisionsorientering. Men Paralympicklassen, som finns på mästerskap, är endast öppen för personer med någon form av funktionshinder eller för personer som inte kan röra sig normalt. Precisionsorientering går dels ut på att bestämma exakt var en kontroll sitter på kartan. Ofta är flera skärmar placerade med bara några meters mellanrum. Det gäller att hitta den kontroll som sitter exakt där punkten är på kartan. Ibland kan det även handla om att hitta en kontroll som sitter fel. I stora mästerskap tävlar man ofta omkring två timmar. Det gäller att få så många rätt som möjligt, men också att klara maxtiden. Det finns även så kallade tidkontroller. Där sitter man och svarar på frågor utan att ha sett karta och terräng före tiden startar. Michael Johansson gör sin första start i VM i Strömstad onsdag den 21 augusti.

ANNONS