Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nytt inslag. Mountainbike blir ett nytt inslag under Alliansloppsveckan i augusti. På sikt hoppas arrangörerna att även MTB-tävlingen ska locka de bästa internationella deltagarna, såsom rullskidtävlingen redan gör.

MTB-lopp nytt inslag i Alliansloppsveckan

Mountainbike blir en del av Alliansloppsveckan. Arrangemanget ska genomföras som avslutning på veckan, där Alliansloppet på rullskidor är den givna höjdpunkten. – Det här är en del i att Alliansloppet fyller tio år, säger Magnus Larsson, tävlingsledare.

Alliansloppet på rullskidor genomfördes första gången 2007. Frånsett ett år har det körts alla år sedan dess. Och nu i sommar firar loppet tio år.

Det vill arrangörerna krydda med ännu en individuell idrott. Nu är det klart att det blir mountainbike (MTB).

– Vi har fått många förfrågningar om just MTB. Vi vet att intresset är stort och när vi dessutom har en arena uppbyggd efter Alliansloppet på rullskidor så passar det perfekt med ett MTB-lopp på söndag, säger Magnus Larsson.

Arrangörerna kommer alltså att använda start och målområdet från rullskidloppet även för MTB-tävlingen.

– Det blir en terrängtävling där cyklisterna åker ut på stigar mot Öresjöhållet för att vända och komma tillbaka via TSOK:s område på Strömslund och ner längs fallområdet. Cyklisterna kommer alltså att köra i motsatt håll in mot målet, jämfört med rullskidåkarna.

Varvet är 31 kilometer långt.

– Deltagarna kan välja att köra 31 kilometer eller 62 kilometer, alltså ett eller två varv, säger Magnus Larsson.

Anmälningstaket går vid 400 deltagare och har plats för både motionärer och elitcyklister.

– Vi måste sätta banan innan vi gör plats för fler deltagare till nästa år. Då kommer vi även att ha MTB-lopp för barn och ungdomar.

På sikt är målsättningen att MTB-loppet ska bli ett av de största i Sverige och locka de bästa MTB-cyklisterna från hela världen.

– Säkert kommer en del av rullskidåkarna att köra MTB-loppet i år. Men i framtiden hoppas vi på att locka de allra bästa cyklisterna från både Sverige och andra delar av världen.

Är det en jobbig bana?

– Jag har testkört den och det finns en del utmaningar. Men jag är själv motionär och det är inga problem för motionärer att ta sig runt den, säger Magnus Larsson.

Fotnot: Alliansloppsveckan genomförs 23-27 augusti, med mountain-bikeloppet som avslutning den 27:e.